avgust 6, 2023

Kozjanski park s projektom JABKA za izboljšavo turistične infrastrukture

Kozjanski park bo kmalu doživel preobrazbo turistične infrastrukture. Z denarno podporo države bodo uredili Jabolčno pot in Interpretacijski center za visokodebelne travniške sadovnjake na Gradišču. Turistične izboljšave bodo prinesle enakomerno razporeditev obiskovalcev in boljše doživetje območja.

Bodoči interpretacijski center za visokodebelne travniške sadovnjake na Gradišču. (Foto: Kozjanski park)

Projekt "Jabka": Nov zagon za Kozjanski park in trajnostni turizem
V Kozjanskem parku so uspešno pridobili državno sofinanciranje projekta »Jabka« za ureditev turistične infrastrukture v zavarovanem območju. "Cilj je ureditev javne turistične infrastrukture, s poudarkom na dvigu kakovosti turistične ponudbe ter izboljšanju funkcionalnosti, varnosti in kakovosti javne turistične infrastrukture. Ključni cilj projekta je razbremeniti najbolj obiskano turistično točko, grad Podsreda, ter usmeriti obiskovalce na dve novi turistični znamenitosti: interpretacijski center za visokodebelne travniške sadovnjake na Gradišču in Jabolčno pot," pravi direktorica Kozjanskega parka Valerija Slemenšek in dodaja, da želijo z novostmi zagotoviti enakomerno razporeditev obiskovalcev po zavarovanem območju Kozjanskega parka.
Nova infrastruktura z Jabočno potjo bo prinesla boljše doživetja obiskovalcev, dvig kakovosti ponudbe ter enakomerno razporeditev obiskovalcev po zavarovanem območju. (Foto: Adrijan Černelč)

Interpretacijski center Gradišče: Vpogled v pomemben življenjski prostor za ptice
V načrtu je ureditev privlačne 4 km dolge Jabolčne poti od trga Podsrede do novega Interpretacijskega centra visokodebelnih travniških sadovnjakov na Gradišču. Ta osrednji center bo preoblikovan iz obstoječega lesenega objekta, ki že stoji v sadovnjaku Kozjanskega parka na Gradišču. Osrednja značilnost centra bo omogočiti obiskovalcem globlje razumevanje enega najpomembnejših habitatov v parku - visokodebelnega travniškega sadovnjaka, ki je osrednji življenjski prostor za številne ptice. V sklopu projekta bo pridobljena tudi moderna digitalna oprema za vodenje obiskovalcev ter ustrezno promocijsko gradivo, napoveduje Valerija Slemenšek.

Skupna vrednost projekta "Jabka" znaša 360 tisoč evrov, od tega bo Ministrstvo za gospodarstvo turizem in šport prispevalo dobrih 231 tisoč evrov. Po napovedih Slemenškove bodo novosti zaživele do konca leta 2025. (SP)