september 27, 2023

DR. LUČKA KAJFEŽ BOGATAJ: NAJVEČJI IZZIV V TURIZMU PREDSTAVLJATA ENERGETIKA IN VARNOST

Pogovor s klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj o vplivu podnebnih sprememb na turizem, ob Svetovnem dnevu turizma

Danes je Svetovni dan turizma. In tudi turizem se, tako kot vse druge panoge, sooča s podnebnimi spremembami, ki zahtevajo prilagoditve in bodo zagotovo vplivale tako na turistično ponudbo kot povpraševanje. Turizem je v zadnjem stoletju postal način življenja in masovni turizem močno vpliva na življenje v krajih z najbolj obleganimi znamenitostmi, prav tako predstavlja enega ključnih izzivov za okolje transport, še posebej letalski in ladijski promet.  

Klimatologinjo dr. Lučka Kajfež Bogataj, slovenska pionirka raziskovanja vpliva podnebnih sprememb na življenje in različne gospodarske panoge, tokrat smo izpostavili turizem. (Foto: Štajerski val)

O tem, ali smo pripravljeni na spremembe, pa tudi o tem, kako razvijati turizem na posameznih destinacijah v luči nedavnih poplav, se je Greta Kokot Rajković pogovarjala s klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj, ki poudarja, da bosta za turizem v prihodnje zaradi podnebnih sprememb največja izziva energetika in varnost. Kajti turizem je potratna panoga, tako iz vidika transporta kot porabe energije, v zadnjem času pa smo tudi v naši neposredni bližini videli, da je lahko tudi nevarna.  

Dodajamo še povezavo do videoposnetka okrogle mize s klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj o podnebnih spremembah, ki bodo v prihodnje zagotovo vplivale tako na turistično povpraševanje kot ponudbo. Okrogli mizi se je pridružila tudi direktorica Direktorata za turizem pri MGTŠ Dubravka Kalin. Pogovor je organiziralo Društvo turističnih novinarjev Slovenije, posnetek pa je pripravil Iztok Pipan, TV Medvode. Najdete ga TUKAJ.

Tudi Svetovni dan turizma letos poteka pod geslom Tourism and green investment, Turizem in zelene investicije, torej postavlja v ospredje energetiko in vpliv turizma na okolje. Čestitke vsem, ki delate in ustvarjate v turizmu, veliko poguma, ustvarjalnosti in seveda veliko zadovoljnih gostov. 
(Foto: Štajerski val in Društvo turističnih novinarjev Slovenije)

Galerija slik