oktober 29, 2023

Manj medu, višje cene: Posledice slabega vremena za čebelarje in potrošnike

Letošnje vremenske razmere so postavile čebelarje pred velike izzive. Predsednik Čebelarske družine Podčetrtek Janez Žan Ilek nam bo podrobneje razložil, kako se nepredvidljivo vreme odraža na čebelarstvu. Pozeba, toča in deževje so le nekateri od vremenskih pojavov, s katerimi so se spopadali. Rezultat? Manj medu in višje cene.

Janez Žan Ilek pravi, da je za čebelarje na Kozjanskem zelo slabo leto, saj so čebelarji najprej občutili pozebo, nato pa so jih prizadele še toča in obilno deževje (Foto: FB Žal Ilek)

Izzivi, ki jih prinaša čebelarjenje v težkih razmerah
V tokratni kmetijski oddaji smo pred mikrofon povabili Janeza Žana Ileka, dolgoletnega predsednika Čebelarske družine Podčetrtek, ki nam je razkril, kako se nepredvidljivo vreme negativno odraža na pridelavi medu in razvoju čebel. Opozarja, da so čebelarji v zadnjih letih pogosto soočeni z vremenskimi težavami, ki otežujejo življenje čebel in vplivajo na letino medu:

Posledice slabega vremena bodo čutili tudi potrošniki. Medu je letos zelo malo, kar se bo odrazilo tudi na cenah. Ilek ob tem razlaga:

Zaradi pomanjkanja medu boste čebelarje iz Obsotelja in Kozajnskega v prihodnje redkeje videli na sejemski stojnicah, saj večino medu prodajajo kar na domu. Hkrati pa Ilek poudarja, da v teh težkih razmerah nekateri čebelarji postajajo manj motivirani za čebelarjenje zaradi visokih stroškov in naporov, potrebnih za vzdrževanje in preživetje čebel.


Zaradi slabe letine se bo cena medu nekoliko podražila. Trenutno priporočena cena za 900 gramski kozarec medu je na Kozjanskem približno 12 evrov, pravi Ilek. (Foto: FB Janez Žan Ilek)

Za ohranjanje tradicije čebelarstva potrebna boljša skrb za okolje
Da bi ohranili naše čebele, tradicijo čebelarstva in zagotovili kakovosten med v prihodnosti, moramo bolj skrbeti za okolje, pravi Ilek in dodaja, da moramo uporabljati trajnostne prakse in vzdrževati zdravo okolje za čebele. In, kako lahko vsi prispevamo k temu cilju ?

Janez Žan Ilek poziva, da z okolju prijaznimi aktivnostmi skupaj prispevamo k ohranjanju čebel in kakovostnega medu za prihodnje generacije. (SP)