junij 19, 2020

Od danes lahko koristite turistične bone

Od danes lahko za nočitev ali nočitev z zajtrkom unovčite turistični bon. Ti so v določeni meri prenosljivi. Preverili smo, kako in kje jih je mogoče unovčiti.

Boni veljajo za nočitve in nočitve z zajtrkom. (Foto: Pexels)

Od danes pa do konca leta lahko unovčite turistične bone. Država je, da bi da bi spodbudila dopustovanje doma in tako pomagala okrepiti turizem po pandemiji, vsem državljanom razdelila bone, ki veljajo za nočitev ali nočitev z zajtrkom v Sloveniji. Polnoletnim v vrednosti 200 evrov, mladoletnim v vrednosti 50 evrov. Turistični boni so sicer prenosljivi med družinskimi člani do drugega kolena. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek:

Za prenos je potrebno imeti podpisano izjavo, ki jo predložite ponudniku namestitve. In kje vse jih bo mogoče unovčiti?

Boni so unovčljivi pri ponudnikih, ki so bili 13. marca letos vpisani v Poslovni register Slovenije in v register nastanitvenih obratov.

Kako unovčiti bone?
Bonov sicer ne boste prejeli v fizični obliki, temveč bo kot dobroimetje vezan na vašo davčno številko v sistemu Fursa. Ponudniki bodo dobroimetje zmanjšali za strošek namestitve. »Upravičenec je ob prijavi dolžan seznaniti ponudnika storitev, da bo za opravljeno storitev unovčil bon. Upravičenec pri ponudniku storitev bon unovči tako, da ponudnik storitve vnese podatke o upravičencu in znesek unovčenega bona v sistem eDavki, upravičenec pa potrdi koriščenje bona s podpisom predpisanega obrazca Potrditev unovčitve bona ter predložitvijo kopije osebne izkaznice ali potnega lista,« je zapisala vlada.

Še več podrobnosti o koriščenju turističnih bonov pa je zbranih TUKAJ. (TMG)