julij 31, 2022

Preprečimo afriško prašičjo kugo

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije opozarja na nevarnost širjenja afriške prašičje kuge. Izredno nalezljiva bolezen se širi tudi v območja Evrope, ki v preteklosti še niso bila prizadeta. Bolezen lahko povzroči veliko gospodarsko škodo, zato je treba sumljive primere prijaviti. V Sloveniji afriške kuge še ni.

Največja verjetnost je, da bi se afriška prašičja kuga k nam prenesla z okuženim mesom oziroma okuženimi mesnimi izdelki, pravi Peter Pribožič. (Foto: Pixabay)

Afriška prašičja kuga (APK) je virusna bolezen domačih in divjih prašičev. Virus je neškodljiv za zdravje ljudi. Izbruh bolezni v državi povzroči obsežno gospodarsko škodo, vezano na izgubo živali, omejitev izvoza živali in mesa ter stroške ukrepov za preprečitev bolezni. Cepiva v Evropi še ni, zato lahko izbruh bolezni pomeni pokončanje velikega števila domačih prašičev na prizadetih območjih. Pomembno je, da rejci, veterinarji in lovci prepoznajo bolezenske znake, preprečijo prenos na domače prašiče in sumljive primere prijavijo pristojnim službam. Podrobnosti o nevarnosti in preprečevanju afriške prašičje kuge je pojasnil Peter Pribožič iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj, prisluhnite mu v kmetijski oddaji s Snežano Prebil.