september 1, 2022

RASR skupaj s partnerji začenja projekt BODI SOC

S 1. septembrom v Vojniku vrata odpira prva Akademija socialnega podjetništva pri nas

Razvojna agencija Savinjske regije (RASR) je v sodelovanju s partnerjema Zavodom Vitica iz Gornje Radgone in zavodom SLOKVA iz Slovenj Gradca bila uspešna na javnem razpisu in tako pridobila sredstva za projekt BODI SOC. Vrednost celotne operacije je dobrih 278 tisoč evrov, aktivnosti pa bodo razporejene po celotni kohezijski regiji Vzhodna Slovenija (KRVS).

Projekt BODI SOC so predstavili na nedavni okrogli mizi v prostorih CPU Vojnik, na Celsjki cesti 10, kjer bo imela sedež tudi prva slovenska Akademija socialnega podjetništva.

Projekt BODI SOC je usmerjen v vzpostavitev učinkovitega in vzpodbudnega podpornega okolja za socialna podjetja, ki bo prispevalo h krepitvi veščin in kompetenc socialnih podjetij, povečalo možnosti za ustanavljane novih socialnih podjetij, spodbujalo rast obstoječih socialnih podjetij, okrepilo informiranost socialnih podjetij za razvoj in promocijo socialnega podjetništva, prispevalo k ustvarjanju novih delovnih mest ter povezovanj socialnih podjetij z lokalnim okoljem, raziskovalnimi in izobraževalnimi organizacijami ter gospodarstvom.

Nina Erjavec Ceglar, predstavnica nosilnega partnerja Razvojne agencije Savinjske regije (RASR):

V okviru projekta BODI SOC Razvojna agencija Savinjske regije (RASR), skupaj s partnerjema, socialnima podjetjema VITICA in SLOKVA načrtujejo aktivnosti v vseh osmih razvojnih regijah KRVS v okviru katerih bodo izvedli najmanj 42 svetovanj, več kot 90 ur usposabljanj, več kot 24 ur delavnic in nefinančno podprli najmanj 42 socialnih podjetij. 

Delež socialnih podjetih v Sloveniji zanemarljiv in daleč pod evropskim povprečjem
Projekt BODI SOC je velikega pomena za razvoj in spodbujanje socialnega podjetništva pri nas, saj so v okviru projekta predvidene številne aktivnosti za razvoj in promocijo socialnega podjetništva ter za ustvarjanje spodbudnega okolja za socialna oziroma družbeno odgovorna podjetja. Dr. Marinka Vovk, Zavod Vitica, ustanoviteljica prvega socialnega podjetja v Sloveniji, izpostavlja izredno majhen delež socialnih podjetij v Sloveniji:

Na Regionalni gospodarski zbornici Celje (RGZC) so v okviru projekta BODI SOC pripravili nabor potreb iz naslova socialnega podjetništva v Savinjski regiji. Barbara Kač Kadunc, RGZC, navaja, da je v Savinjski regiji registriranih 27 socialnih podjetij:

Najpogostejša registracija "druge dejavnosti" ne čudi, sta se strinjali obe predstavnici socialnih podjetij, saj morajo socialna podjetja, da lahko preživijo, dejansko opravljati več dejavnosti istočasno in biti ves čas na preži, kako zagotoviti sredstva za preživetje v vmesnih obdobjih, ko morda ni večjih projektov. 

S 1. septembrom vrata odpira prva Akademija socialnega podjetništva pri nas
Sredstva iz projekta BODI SOC bodo med drugim usmerjena tudi v Akademijo socialnega podjetništva, ki v Centru ponovne uporabe v Vojniku (CPU Vojnik) odpira svoja vrata prav danes, 1. septembra. To je prva takšna akademija v Sloveniji, omogočala pa bo tudi mednarodno povezovanje, saj je povezana z mednarodno Akademijo za socialno podjetništvo, s sedežem v Armeniji, in mrežo socialnih partnerjev po vsem svetu. Tako bodo lahko zainteresirani bodoči socialni podjetniki iz Slovenije pridobivali neposredne izkušnje pri svojih mentorjiih v tujini, razlaga dr. Marinka Volk.  

Na okrogli mizi ob predstavitvi projekta BODI SOC so sodelovali Nina Erjavec Ceglar (RASR), dr. Marinka Vovk (CPU, Zavod VITICA), Alenka Berložnik (Zavod SLOKVA), Barbara Kač Kadunc (RGZC) in Branko Petre, župan Občine Vojnik.

Akademija socialnega podjetništva, s sedežem na Celjski cesti 10 v Vojniku, bo pripomogla k večji prepoznavnosti in sistemski podpori socialnega podjetništva, vključene socialne podjetnike pa bo opolnomočila tudi za podjetniško delovanje na mednarodnih trgih in za trajnostno dolgoročno uspešnost. Na novo pridobitev pa so ponosni tudi v Vojniku, saj se zavedajo, da se resnične spremembe v lokalnih okoljih lahko dogajajo le, če se ljudje med seboj povežejo in drug drugega podprejo. In še posebej so ponosni, da je prva takšna akademija bila ustanovljena prav v Vojniku. Župan Branko Petre

 

In kako v občini Vojnik gledajo na socialno podjetništvo, kakšne potenciale vidijo v tovrstnih poslovnih modelih?

Ciljne skupine projekta BODI SOC so obstoječa ter potencialno nova socialna podjetja, ki so registrirana ali v procesu registracije, skladno z Zakonom o socialnem podjetništvu – ZsocP ter ostali akteriji ekosistema za podporo socialni ekonomiji.

Pomembno vlogo pri projektnih aktivnostih imajo pridruženi partnerji iz celotnega območja KRVS, to so: Razvojni center Murska Sobota, RRA Zeleni kras d.o.o., Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, ustanova, Zavod KNOF so. p., Center ponovne uporabe d.o.o., so. p., Razvojni center Srca Slovenije, d.o.o., Zavod KONC so. p., Društvo Naprej, so.p., Regionalna gospodarska zbornica Celje, Razvojni center Novo mesto, Ekološka zadruga z.b.o., so. p., Regionalna razvojna agencija Zasavje, Društvo Naprej, so.p.

 Projekt BODI SOC sofinancirata Republika Slovenija, MGRT, in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Galerija slik