avgust 31, 2022

V Cinkarni Celje v negotovo jesen z rekordnimi poslovnimi številkami

V Cinkarni Celje so dopoldne predstavili poslovanje družbe v prvem letošnjem polletju. Podjetje, ki je eden največjih zaposlovalcev v regiji, beleži višjo prodajo, prav tako je rekorden čisti dobiček. A prihodnost je zaradi energetske draginje in negotovosti na področju energentov nemogoče napovedati.

V Cinkarni Celje so dopoldne predstavili poslovne rezultate v prvi polovici letošnjega leta. (Foto: Radio Štajerski val)

Cinkarna Celje je v prvih šestih mesecih letošnjega leta ustvarila 134,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 35 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Kot je povedal predsednik uprave Aleš Skok, je zvišanje prodaje posledica višje povprečne cene pigmenta titanovega dioksida. Kaj pa čisti dobiček v prvem polletju? Razlaga:



Predsednik uprave Cinkarne Celje Aleš Skok. (Foto: Radio Štajerski val)

Čisti dobiček je tako za 90 odstotkov višji kot v enakem lanskem obdobju. Ob začetku drugega polletja v Cinkarni zaznavajo upočasnjevanje povpraševanja. Nadaljuje se višanje cen številnih surovin in energije, znova pa se krepi tudi ponudba po konkurenčnejših cenah azijskih ponudnikov. Kaj torej prinašajo prihodnji meseci? Skok pravi:

Cinkarna Celje je v prvem letošnjem polletju za naložbe namenila 26 odstotkov načrtovanih sredstev. Usmerjena so tudi v energetsko prestrukturiranje, s katerim si bodo zagotovili poslovanje v prihodnosti. Zakaj?

3,6 milijona evrov so v prvih šestih mesecih letošnjega leta v Cinkarni namenili za naložbena vlaganja: okoljska, naložbe za kakovost in energetske naložbe. Tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek Selič razlaga:



Tehnična direktorica in članica uprave Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič. (Foto: Radio Štajerski val)

Na energetskih naložbah je v letošnjem letu poseben poudarek, pravi Podgoršek Seličeva:

V podjetju so letos že zagnali dve sončni elektrarni:

Ko bo dokončanih vseh pet faz izgradnje sončnih elektrarn, predvidoma do leta 2027, v Cinkarni računajo, da bodo zmogle pokriti do 19 odstotkov njihovih potreb po elektriki. (NS)