oktober 24, 2023

Mlekarna Celeia: težko dobimo delavce za proizvodnjo

V Mlekarni Celeia, največji mlekarni v slovenski lasti, so predstavili poslovanje v 81. letu svojega poslovanja. V primerjavi z lani so povečali prihodke.

Mlekarna Celeia je prva in edina slovenska mlekarna, ki od kmetov odkupuje seneno mleko, iz katerega pripravljajo senene sire. (Foto: Mlekarna Celeia)

Odkupne cene mleka nekoliko nižje kot lani
V Mlekarni Celeia v Arji vasi, ki je v celotni lasti slovenskih kmetijskih zadrug, so po besedah direktorja Vinka Buta zadovoljni z letošnjimi številkami poslovanja. Pravi:

Letos bodo odkupili skoraj 70 milijonov litrov slovenskega mleka, od 15 kmetijskih zadrug. But razlaga:


Direktor Mlekarne Celeia Vinko But, sicer Kostrivničan. (Foto: Mlekarna Celeia)

Glede odkupnih cen mleka v letošnjem letu pa pravi:

Na prvem mestu ostaja domači, slovenski trg
Izdelki Mlekarne Celeia so na voljo v Sloveniji in na 13 tujih trgih, pri čemer vodja komerciale v Mlekarni Celeia Aleš Robek razlaga:

Robek o njihovih največjih kupcih pravi:


V Mlekarni Celeia 86 odstotkov izdelkov prodajo na domačem trgu. (Foto: Mlekarna Celeia)

V Mlekarni Celeia so letos zaključili dve pomembni naložbi, sončno elektrarno in nadgradnjo čistilne naprave. Direktor Vinko But razlaga:


Nova sončna elektrarna na strehi mlekarne. (Foto: Mlekarna Celeia)

Načrte imajo tudi za naprej:

Mlekarna Celeia zaposluje 209 ljudi, a But izpostavlja izzive:

Nova kampanja in nagrade
V Mlekarni Celeia so to jesen javnosti predstavili svojo novo komunikacijsko zgodbo, katere slogan je Ker smo si blizu. Kot pravi vodja strateškega marketinga Tjaša Kobal Anžur: „Bližino v Mlekarni Celeia vzpostavljamo z našimi kmeti, zadrugami, poslovnimi partnerji, kupci, lokalnim okoljem. Zgodba naše mlekarne je zgodba bližine, zato smo to sporočilo kar najbolje želeli prenesti tudi na vizualno in zvočno raven naših novih oglasov. Avtorica naslovne skladbe je kantavtorica in skladateljica Ditka. Ves foto in video material pa je nastal pri našem rejcu, na priznani Turistični kmetiji Apat v Gaberkah pri Šoštanju.«

Nova ni le kampanja, pač pa tudi nekateri izdelki. Vodja razvoja in tehnologije Aleksandra Zajc kot novost leta izpostavlja sir ementalec: „Produkt smo v naši sirarni, ki je največja v Sloveniji, razvijali dve leti, prinaša pa vsem dobro poznani okus tradicije in slovenske narave.“ Mlekarna Celeia je prva in edina slovenska mlekarna, ki od kmetov odkupuje seneno mleko, iz katerega pripravljajo senene sire. Ti so, kot izpostavlja Zajčeva, posegli tudi po najvišjih priznanjih na letošnjem 37. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov Agra v Gornji Radgoni. (NS)