Kljub težavam Forma viva Makole tudi letos

30.07.2015

Skulptura lipicanca, ki jo je na lanski Forma vivi ustvaril kipar Franci Černelč iz Bistrice ob Sotli, krasi krožišče v Sežani.

V Makolah bodo v začetku septembra kljub pomanjkanju denarja le organizirali letošnjo Forma vivo. Mednarodno uveljavljen kiparsko-slikarski simpozij bodo zaznamovale organizacijske spremembe in izključno slovenska udeležba.

Prireditev za pet tisoč evrov
Letošnji simpozij je bil kar nekaj časa pod velikim vprašajem. A so se po besedah predsednika organizacijskega odbora Ivana Dvoršaka odločili, da ga z nekaterimi popravki vendarle izvedejo. Nekaj denarja za prireditev, ki ima v primerjavi s številnimi podobnimi precej nižji proračun, bo prispevala makolska občina, dogodek bodo podprli tudi sponzorji, a Dvoršak pravi, da jih je iz leta v leto manj. „Če vam zaupam znesek, je to ena čarodejna številka. Verjetno se boste vprašali, kako lahko s tako skromnim zneskom izvedemo tako velik simpozij. Na voljo imamo pet tisoč evrov. Z njimi bomo 11 dni gostili skoraj 40 umetnikov. Ob tem bo nastalo še nekaj dodatnih stroškov, saj bomo morali poskrbeti za njihova prenočišča, hrano, prevoze umetniškega materiala... skratka, čaramo,“ razlaga Dvoršak.

Kaj prinašajo spremembe?
Letošnja zasedba Forma vive prav zaradi pomanjkanja denarja ne bo več mednarodno obarvana. Na simpoziju je v minulih letih sodelovalo tudi po 18 držav, a so letos po besedah Dvoršaka tuje umetnike odklonili in na razpisu dali prednost priznanim slovenskim ustvarjalcem. Spremembe se obetajo tudi pri organizaciji dogodka, s čimer bodo poskušali zmanjšati stroške simpozija. „Umetniki bodo ustvarjali samo na eni lokaciji, kjer ne bo potrebnih velikih dvigal. Tudi kuhali bomo sami, pri tem nam bomo pomagali krajani Dežnega. Krajani nam bodo na pomoč priskočili tudi pri prevozih skulptur,“ pojasnjuje Dvoršak. Verjame, da bodo z dobro voljo uspeli premostiti vse težave in prireditev tudi letos uspešno izpeljati. Pri organizaciji tega mednarodno uveljavljenega simpozija, vztrajajo tudi zato, ker Forma viva ogromno prispeva k razvoju turizma in kulture, promociji samih Makol, pa tudi k prepoznavnosti države. (SP)
Štajerski val v sliki