april 25, 2023

Koliko slonov tehtajo knjige v slatinski knjižnici?

20 let knjižnice

Knjižnica Rogaška Slatina je sinoči proslavila 20-letnico samostojnega delovanja. Leta 2003 se je razvila iz takratne enote šmarske knjižnice. V dveh desetletjih je postala pomemben del kulturnega in izobraževalnega življenja v Rogaški Slatini in Rogatcu. 

Samostojna Knjižnica Rogaška Slatina je bila ustanovljena leta 2003 (Foto: Knjižnica Rogaška Slatina)

Kot pravi direktorica slatinske knjižnice Nataša Koražija, knjižničarska dejavnost v Rogaški Slatini sega v čas po drugi svetovni vojni, ko so v Rogaški Slatini in Rogatcu delovale društvene knjižnice:

Že od samega začetka je Knjižnica Rogaška Slatina priljubljen kraj združevanja in srečevanja. V dvajsetih letih jo je obiskalo 995.000 ljudi, kar je skoraj polovica prebivalstva Slovenije. Koražija dodaja:

Trenutna knjižnična zbirka obsega skoraj 75.000 enot, ki pa so zložene na 1.672 metrov knjižnih polic. To je primerljivo skoraj dvema višinama Donačke gore. Koliko pa so te enote težke?

Direktorica Nataša Koražija pravi, da je v zadjnih letih največ povpraševanja po kriminalkah, pri čemer prednjačijo zgodbe Tadeja Goloba o detektivu Tarasu Birsi. Pri iskanju dobrih knjižnih predlogov aktivno svetujejo tudi knjižničarji, ki za bralce pripravljajo tudi bralne paketke presenečenja. (ViP)