december 15, 2022

Marijana Kolenko: Danes jabolko navdiha za naša jutrišnja dejanja

Predsednik republike Borut Pahor je dopoldne izročil še zadnja jabolka navdiha, ki jih je od leta 2013 podeljeval navdihujočim posameznikom, skupinam ali projektom. Med prejemniki je tudi Društvo Rastoča knjiga in predsednica Marijana Kolenko, sicer ravnateljica Osnovne šole Lava v Celju.

Predsednik republike Borut Pahor je Marijani Kolenko izročil eno zadnjih jabolk navdiha v svojem mandatu. (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik republike Borut Pahor je jabolka navdiha tokrat izročil za spodbujanje bralne kulture na Slovenskem. Prejele so ga štiri izjemne posameznice, predane slovenski besedi, knjigi in skupnosti. Jabolko navdiha gre tudi v naše kraje, k Društvu Rastoča knjiga in njegovi predsednici Marijani Kolenko in kot so v uradu predsednika republike zapisali v obrazložitvi: „za ljubezen do slovenske knjige in za pomembno vlogo pri spodbujanju bralne kulture, zaradi katere smo se Slovenke in Slovenci ohranili kot narod, ki danes živi svobodno in v lastni, samostojni in neodvisni državi.“ Z Marijano Kolenko se je po podelitvi pogovarjala Nina Slak, prisluhnite jima v spodnjem posnetku. 

Sicer pa so jabolko navdiha za pomembno vlogo pri spodbujanju bralne kulture na Slovenskem iz rok predsednika Pahorja danes prejeli še Združenje splošnih knjižnic in predsednica Vesna Horžen, Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS in generalna sekretarka Manca Perko ter novinarka, visokošolska učiteljica, pisateljica, prostovoljka in pripovedovalka Manca Košir, ki je prejela jabolko navdiha za življenjsko delo.
Prejemnice jabolka navdiha s predsednikom republike Borutom Pahorjem. (Foto: Nebojša Tejić/STA)