julij 20, 2023

Se še spomnite Laščanijad?

Laščanijada in drugi pivoincvetni športi

Dolga leta je Festival Pivo in cvetje spremljala Laščanijada - šaljive igre, ki so obiskovalce in tekmovalce privabljale z vseh koncev Slovenije. Številne spomine nanje so zbrali v Muzeju Laško, kjer bo razstava Laščanijada in drugi pivoincvetni športi na ogled do sredine septembra. 

Laščanijade so obiskovalce in tekmovalce privabljale z vseh koncev Slovenije (Foto: Muzej Laško)

Kdaj je bila izvedena prva Laščanijada, ni povsem znano. Viri navajajo letnici 1972 in 1976. Kustos razstave Tomaž Majcen razlaga:

Rdeča nit iger je bilo namreč pivo, s pomočjo tudi ostalih podjetij v Laškem pa so organizatorji pripravili številne rekvizite:

Na razstavi tako pestro dogajanje na Laščanijadah predstavljajo s fotografijami in videoposnetki, vendarle pa je Muzeju Laško uspelo pridobiti nekaj rekvizitov:

Med najbolj znanimi tekmovalci na Laščanijadi je bil tudi smučarski skakalec Bogdan Norčič, ki je večkrat pripeljal ekipo iz Kranja. V osemdesetih letih so Laščanijado preimenovali v Druženje društev ljubiteljev laškega piva, teh je bilo po Sloveniji okoli blizu deset, danes pa deluje le še društvo v Laškem. Kljub novemu imenu se je poimenovanje Laščanijada med ljudmi obdržalo. Majcen dodaja:

Laščanijada je usahnila konec devetdesetih let, ko jo je zamenjal dogodek Laščani Laščanom. Razstava bo v Muzeju Laško na ogled do 16. septembra. (ViP)