december 22, 2022

130 let od rojstva Hermana Potočnika Noordunga

V Centru Noordung v Vitanju bodo nocoj z multimedijskim dogodkom “Sporočila za Zemljo” počastili 130. obletnico rojstva Hermana Potočnika Noordunga, pionirja vesoljskih tehnologij. Na dogodku bodo s prepletanjem sodobnih vizualnih prikazov in nastopov priznanih umetnikov ponazorili Noordungovo vizionarstvo v današnjem času.

Razstava Hermana Potočnika Noordunga – pionirja vesoljskih znanosti in vizionarja še neuresničene ideje geostacionarne vesoljske postaje z umetno gravitacijo, znane po imenu bivalno kolo. (Foto: Igor Rosina)

Pomemben za svetovno znanost in kulturo
Dogodek ob častitljivem jubileju 130. obletnice rojstva Hermana Potočnika Noordunga bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. „Visoka obletnica rojstva našega rojaka ni pomembna zgolj za Center Noordung v Vitanju in specializirano tehniško javnost, temveč za znanstveno in kulturno skupnost tako doma kot po svetu. Herman Potočnik je bil vizionar in pionir vesoljskih tehnologij, ki je deloval v času in prostoru, ko so bile zamisli o potovanju v vesolje sanje ali fantazija. A Potočnik jih je postavil v realen znanstveni okvir,“ razlaga direktor Centra Noordung Dominik Kobold:



Herman Potočnik Noordung je bil raketni inženir, častnik, pionir kozmonavtike (astronavtike), vesoljskih poletov in tehnologij. Njegovo delo lahko spoznamo na razstavi Herman Potočnik Noordung in Noordungova perspektiva v Centru Noordung. (Foto Nareks)

Noordungovo vizionarstvo v današnjem času
Na intermedijskem umetniškem dogodku „Sporočila za zemljo“ se bodo po navedbah Kobolda osredotočili predvsem na knjigo Hermana Potočnika Noordunga "Problem vožnje po vesolju", v sami predstavi pa se bodo pod taktirko režiserke Svetlane Dramlić in scenarista Dušana Šarotarja spraševali po potrebah sodobnega človeka, o vprašanjih, zakaj smo tukaj, kam gremo in kakšen je smisel življenja. Predstava bo odsev avdio-vizualne sinergije, kjer bodo s prepletanjem sodobnih vizualnih prikazov in nastopov priznanih umetnikov ponazorili Noordungovo vizionarstvo v današnjem času. Zasnovana je kot notranji monolog sodobnega človeka ob pogledu na nočno nebo. „Sporočila za Zemljo” bodo soustavarjali in uprizorili igralec Petja Labovič in igralka Liza Marijina, mednarodno uveljavljena sopranistka Sabina Cvilak ter sodobni avdiovizualni umetniki Danica Baša, Tatjana Kocmur, Boštjan Čadež in Rihard Bandelj – Riki, Aphra Tesla, Jerca Legan Cvikl, Goran Bojčevski, Marko Lük, Kristijan Tavčar, Raj Per Tot in Antonio Giacomin ter drugi. (SP)
Zaradi slavnostne akademije ob 130. obletnici rojstva Hermana Potočnika Noordunga bo Center Noordung v Vitanju v četrtek in petek zaprt za obiskovalce. (Foto: Center Noordung)