oktober 25, 2022

Kaj imajo skupnega čebele in knjige?

Več lokalnih akcijskih skupin (LAS) zaključuje projekt Čebela BERE med. Njegov namen je prispevati k razvoju lokalnih knjižnic in hkrati izobraževati o pomenu čebel.

Čebelarski kotiček je pripomoček, ki gostuje v vseh knjižnicah, vključenih v projekt. (Foto:Štajerski val)

V okviru projekta so v več knjižnicah uredili knjižnične prostore, kupili novo opremo in izvedli razne aktivnosti ter izobraževanja na to temo. Sam projekt se je začel že leta 2020, trenutno aktivnostmi končujejo. Med sodelujočimi je pet lokalnih akcijskih skupin. To so LAS Raznolikost podeželja, LAS Mežiške doline, LAS Mislinjske in Dravske doline, LAS Spodnje Savinjske doline ter LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline.

Predstavnica Zavoda Savinja, vodilnega partnerja projekta, Tamara Danijel našteva, v katerih krajih so bili deležni novih pridobitev:

Med drugim so uredili tudi čebelarski kotiček, kjer se otroci lahko naučijo o pomenu varovanja čebel in pomenu čebel za okolje. Ob tem Tamara Danijel pravi:

Celotna vrednost projekta znaša približno 560.000 evrov, od tega je nekaj več kot 415.000 sredstev z evropskega sklada.

Del izobraževanja so sicer namenili tudi digitalnemu opismenjevanju. In kakšna je bila pri tem vloga knjižnic? Predstavnica Osrednje knjižnice Celje Andreja Videc razlaga:

Priročnik je objavljen tudi na spletni strani knjiznice.si, kjer ga bodo sproti tudi dopolnjevali.

Kako je trenutno videti čebelarsko obarvan kotiček v knjižnici v Štorah, si lahko pogledate v spodnji galeriji. (KK)

Galerija slik