avgust 5, 2023

Celje se je pred Savinjo ubranilo s protipoplavnimi ukrepi

Razmere po včerajšnjih poplavah so se ponoči in zjutraj začele umirjati tudi v Celju. Vodostaj Savinje je čez noč upadel, Celje pa so pred najhujšim rešili izvedeni protipolavni ukrepi. Evakuirani prebivalci so se dopoldne že vrnili v svoje domove. Začenja se ogled škode, nato odpravljanje posledic divjanja deroče Savinje. Vodo je še vedno treba prekuhavati.

Aktualno stanje po poplavah v Mestni občini Celje so pristojni predstavili na današnji novinarski konferenci. (Foto: Štajerski val)

Celjska občina se je najhujšim posledicam, ki bi jih lahko povzročila podivjana Savinja, kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedal župan Matija Kovač, izognilo zaradi protipoplavnih ukrepov.



Župan Matija Kovač je napovedal nadaljne naložbe v protipolavno zaščito Celja. (Foto: Štajerski val)

Ob tem se je zahvalil štabu Civilne zaščite in vsem službam, ki so včeraj pomagale:

Včeraj so z več območji v Celju, tik ob nabrežju Savinje evakuirali okoli 250 tamkajšnjih stanovalcev, ki so noč preživeli v Celjskem mladinskem centru in dvorani Zlatorog. Poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Celje Jože Plešnik:



Poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Celje Jože Plešnik je predstavil podrobnosti evakuacije. (Foto: Štajerski val)

Med tistimi, ki so morali včeraj zapustiti svoj dom zaradi evakuacije je bil tudi Nenad z družino. Povedal nam je:



Del evakuiranih prebivalcev je noč preživel v dvorani Zlatorog. (Foto: Štajerski val)

Vsi prebivalci, ki so jih v Celju včeraj evakuirali, so to dopoldne že odšli domov. Nad evakuacijo so med drugim bdeli gasilci Poklicne gasilske enote Celje, direktor Boris Žnidarko:



Direktor Poklicne gasilske enote Celje Boris Žnidarko. (Foto: Štajerski val)

Pri evakuaciji je pomagala tudi policija, med drugim je čez noč varovala evakuirano območje. Aleš Štorman s Policijske uprave Celje je aktivnosti policistov povzel takole:



Aleš Štorman s Policijske uprave Celje. (Foto: Štajerski val)

Sicer pa so na območju Celjske občine poškodovane številne ceste. Strokovnjaki pa so zjutraj pregledali tudi vse mostove, ki so jih zaradi deroče Savinje včeraj preventivno zaprli. Kakšno je stanje? Simon Kač iz javnega podjetja Vodovod kanalizacija Celje:



Most čez Savinjo na Ulici XIV. divizije. (Foto: Štajerski val)

Zaprti ostajajo še most za pešce na sotočju Savinje in Voglajne, Splavarski most, ki vodi v Mestni park ter Viseči most v Levcu. Še vedno je, kot nam je povedal Kač, obvezno prekuhavanje vode za pitje in pripravo hrane, na območjih, ki so oskrbovana iz vodovodnega sistema Celje:



Prvi rezultati analiz vode, naj bi bili znani v torek. Vsaj do takrat ostaja ukrep prekuhavanja vode – velja za območja Mestne občine Celje, občin Vojnik in Štore ter dela naselij Zavrh nad Dobrno in Vrba na Dobrni ter dela Galicije v občini Žalec in delov naselij Vrbno, Zlateče pri Šentjurju, Proseniško, Marija Dobje in Cerovec v občini Šentjur. (NS)