september 13, 2022

Gimnazija Celje-Center: Njihovih 110 let

Gimnazija Celje-Center, pravzaprav poslopje, v katerem domuje, letos praznuje 110-letnico. Secesijska stavba na Kosovelovi ulici, ki je bila zgrajena leta 1912, velja za eno največjih tovrstnih stavb v širšem evropskem prostoru in je pod spomeniškim varstvom. Ob jubileju so osvetlili preteklost, napovedali praznovanje, ozrli pa se bodo tudi v prihodnost. Kako, so predstavili na dopoldanski novinarski konferenci.

Stavba, v kateri danes domuje Gimnazija Celje-Center, je bila zgrajena leta 1912. (Foto: Radio Štajerski val)

Poslopje današnje Gimnazije Celje-Center je v 110-letih gostilo več izobraževalnih programov, med drugim Državni deško in dekliško ljudsko šolo ter rezervno vojaško bolnišnico, po drugi svetovni vojni pa je bilo v njem eno najbolj prepoznavnih učiteljišč v našem prostoru. Neposredna vez s preteklostjo je danes program predšolska vzgoja, ki sta ga po osamosvojitvi Slovenije dopolnili še splošna in umetniška gimnazija likovne smeri. Ravnatelj Gregor Deleja o tem, kako bodo obeležili jubilej razlaga:

Kot pravi, bodo jubilej izkoristili tudi za revizijo preteklosti in pogled za naprej:



Vhod v del stavbe, v katerem so bila nekoč hišniška stanovanja.

Poslopje današnje gimnazije je bilo v 110. letih deležno več večjih in manjših posodobitev in obnov. Med drugim energetske prenove, popolne prenove kletnih prostorov z vzpostavitvijo novih šolskih prostorov, pretlakovanja celotne šolske stavbe in posodobitve IKT opreme, laboratorijev, učilnic in kabinetov. Naložbe v zadnjem več kot stoletju so skupaj stale okoli 1,5 milijona evrov, ki so jih prispevali šolsko ministrstvo, Evropska unija, del denarja so zagotovili tudi sami in donatorji. Zadnja pridobitev, s katero se lahko pohvalijo je prenova podstrešja nad hišniškimi stanovanju, kjer so pridobili velik atelje in projektno učilnico. Deleja pravi:



Nov projektni atelje, ki so ga uredili na nekdanjimi hišniškimi stanovanji.

Ob 100-letnici, pred 10. leti, so na gimnaziji ustanovili Društvo GCC, ki povezuje nekdanje in sedanje dijake, učitelje in prijatelje gimnazije. Tudi to letos obeležuje jubilej, tradicionalno ga bodo proslavili s prireditvijo Naših 110+, sredi oktobra.

110-letnici bodo sicer posvečene vse letošnje večje javne prireditve gimnazije, pa tudi razstave in projektu v Galeriji AQ GCC, ki jo je marca letos Gimnazija Celje-Center dobila v upravljanje od Mestne občine Celje in jo vsebinsko vodijo dijaki in dijakinje, pod budnim očesom mentorice Andreje Džakušič. (NS)