oktober 15, 2021

Kako bi Šmarje pri Jelšah uredili študenti arhitekture?

V Šmarju pri Jelšah ste lahko v začetku meseca srečali več študentov arhitekture. Ves teden so preučevali prostorsko urejanje središča kraja, njegove identitete, javnega prostora, infrastrukture in bivanja. Iskali so ideje za izboljšave in novosti. Zdaj jih bodo spremenili v projekte in jih prihodnje leto tudi javno predstavili.

Brez maket pri arhitekturi ne gre. Utrinek z delavnice v Šmarju. (Foto: Fakulteta za arhitekturo Ljubljana):

O potencialih in problemih
Bodoči arhitekti so bili v Šmarju pri Jelšah na delavnici, ki jo vsako leto pripravi Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, za študente od 2. do 5. letnika, pri predmetih Delavnica in Projektiranje. Tako se srečajo z izzivi, ki jih odpira povsem konkretno stanje prostora v različnih delih Slovenije. »V sedmih dneh intenzivnega dela na terenu smo želeli raziskati prostorske potenciale in probleme kraja ter skozi analize, skupno debato in konceptualne premisleke pripraviti predloge programskih, arhitekturnih in urbanističnih ureditev v središču kraja in na območju dvorca Jelše,« je po koncu delavnice, ki je bila pod vodstvom doc. Roka Žnidaršiča in asist. Katarine Čakš, povedala Čakševa.

Več za mlade in turizem 
Študenti so zgodovino in razvoj Šmarja pri Jelšah ves teden spoznavali tako s pomočjo domačinov kot strokovnjakov. »Eden bolj zanimivih zaključkov je, da se kljub majhnosti kraja večina prebivalcev po opravkih v kraju vozi z avtomobilom, čeprav lahko npr. iz središča kraja do vseh ključnih točk peš dostopamo v manj kot 15 minutah, s kolesom pa zgolj v nekaj minutah. V kraju pomembno vlogo igra voda – ob Šmarskem potoku smo oblikovali linijski park, ki povezuje vse ključne javne prostore in storitve v kraju. V kraj bi želeli pripeljati tudi več aktivnosti za mlade, ponovno vzpostaviti mladinski center, zagotoviti prostore za hostel in poslovni inkubator ter možnosti so-dela. Raziskali in predlagali smo zgostitev bivanjskih kapacitet (stanovanj) v samem kraju, kjer bi lahko zagotovili kvalitetne bivalne pogoje in v kraj prinesli več življenja,« glavne ugotovitve študentov povzema Katarina Čakš in dodaja, da so jih predstavili tudi vodstvu občine.

Ideje boste videli na razstavi
Dela pa zdaj še ni konec, nadaljevali ga bodo na fakulteti, cilj je oblikovati konkretne projekte. Kaj bodo ustvarili in kakšne so njihove ideje, bodo tudi javno predstavili, na razstavah junija prihodnje leto, ki bosta tako na fakulteti kot v Šmarju pri Jelšah. Ali bo katera od idej zatem tudi dejansko zaživela v praksi, bo pokazal čas. (AD)

Galerija slik