januar 8, 2023

Peter Ločnikar s Skomarja - najbolj skrben lastnik gozda

Zavod za gozdove Slovenije je v decembru – že štiriindvajsetič - izbral najbolj skrbne lastnike gozdov. Priznanje je prejelo 14 posameznikov, po en za vsako območno enoto.

Priznanje je v celjski območni enoti prejel Peter Ločnikar. (Foto: osebni arhiv Peter Ločnikar)

V Zavodu za gozdove Slovenija so ponovno podelili priznanja posameznikom, ki so najbolj skrbni lastniki gozdov. Nagrajence zbirajo na podlagi njihovega zglednega gospodarjenja z gozdom, tesne življenjske povezanosti z gozdom, strokovne izvedbe del v gozdu, spoštovanja večnamenske vloge gozdov, prizadevanja za varno delo v gozdu, skrbi za ustrezno varovalno opremo in za stalno lastno usposabljanje na področju gozdarstva. 

Priznanje je dobilo 14 posameznikov, vsak v eni območni enoti zavoda. Na Celjskem je nagrajenec Peter Ločnikar, prihaja iz občine Zreče, iz vasi Skomarje, njegov gozd pa obsega 67 hektarjev, večinoma na hribovitem območju. Poleg gozdarstva ima tudi kmetijo ter več obdelovalnih površin.

Temu, kaj mu pomeni naziv, s kom vse moraš sodelovati, če želiš biti pri gozdarjenju uspešen, in kaj mu dejavnost pomeni, prisluhnite v spodnjem pogovoru. S Petrom Ločnikarjem se je pogovarjala Klara Klobasa: