september 13, 2022

Kmalu prenovljeni še zadnja kapela in pot šmarske Kalvarije

Kalvarija v Šmarju pri Jelšah bo kmalu imela prenovljenih vseh 14 kapel in pot med njimi.

Še letos bo Kalvarija dobila lepšo podobo. (Foto: Štajerski val)

V Šmarju pri Jelšah na Kalvariji, ki vodi do cerkve Svetega Roka, prenavljajo še zadnjo kapelo, ki čaka novo podobo. O delih na 11. kapeli župnik Damjan Ratajc razlaga:

Tako naj bi bila do sredine oktobra končana še prenova zadnje od 14 kapel šmarske Kalvarije. Dela na 11. kapeli, ki so pod budnim očesom zavoda za varstvo kulturne dediščine, bodo stala okoli 64.000 evrov. Od tega bo slabo polovico prispevalo ministrstvo za kulturo, preostanek si bosta razdelili šmarski župnija in občina. Občina pa bo sicer kmalu začela tudi prenovo poti med kapelami Kalvarije - župnija je namreč lastnica kapel, pot pa je v lasti občine. Kaj bo prenova obsegala, vodja oddelka za investicije Anita Reich:

Trenutno izbirajo izvajalca. Če bo vse po načrtu, bodo pogodbo podpisali konec oktobra in pot obnovili še leto. Prenova poti po Kalvariji je del projekta Barok pod krošnjami, ki bo prinesel tudi ureditev čitalnice pri šmarskem kulturnem domu. Za 175.000 evrov vreden projekt bo sto tisočakov prispevala Evropska unija. (TMG)