april 7, 2024

Marof: Nova turistična destinacija v Bistrici ob Sotli

Na Kunšperškem polju le nekaj sto metrov iz središča Bistrice ob Sotli se dviga sodoben turistični kompleks, zasnovan za prijetno bivanje in razvajanje turistov. Zgradba, ki ji domačini pravijo Marof, je postala središče sodobne turistične ponudbe tega kraja.

Nika Šarlah in Simon Rogina sta starodavno gospodarsko poslopje obnovila in dozidala v sodoben turistični objekt. (Foto: Radio Štajerski val)

Turistično ponudbo občine Bistrica ob Sotli je konec lanskega leta obogatila družinska Turistična kmetija MAROF, ki jo vodita Simon Rogina in Nika Šarlah. Iz nekdanje tradicionalno usmerjene kmetije sta ustvarila zanimivo turistično doživetje, ki privablja obiskovalce iz vseh koncev. Začetki te preobrazbe segajo v Roginovo otroštvo:

Starejše grajsko poslopje Marof, nekoč v lasti grajskih gospodov v Kunšperku, sta Simon in Nika obnovila in razširila v apartmaje, wellness center, vinsko klet ter pogostitveni prostor:

V bližnji prihodnosti načrtujeta ureditev postajališča za avtodome in polnilnice za električne avtomobile, da bi tako gostom omogočila še prijetnejše bivanje. V sodelovanju s Kozjanskim parkom pa bo na voljo tudi izposoja električnih koles.

Vinogradništvo in kletarjenje je poklic in strasten hobi, pravi Simon Rogina. (Foto: Radio Štajerski val)

Vinski užitki in tradicija
Na kmetiji ostaja živa družinska tradicija vinogradništva. Na dveh hektarjih vinograda uspevajo vrhunska vina, kot so sauvignon, rumeni muškat, modra frankinja, ter penine, ki jih pridelujejo po klasični metodi. Vsega skupaj obdelujejo okoli 7 tisoč trsov, pravi Rogina, ki kot enolog službuje v Avstriji. Ob tem v sodobno opremljeni domači kleti organizirajo degustacije. Obiskovalcem predstavijo pridelavo in nego vina ter ponudijo pokušino hišnih vin, ki so prejela številna vinarska priznanja. Degustacije obogatijo tudi z domačimi dobrotami, kot so domači kruh, mesni izdelki, siri in namazi. S ponudbo ciljajo na raznoliko občinstvo, zlasti na tiste, ki si želijo preživeti čas v neokrnjenem naravnem okolju, pravi Rogina:

Kmetija Marof leži ob državni meji s Hrvaško, zato pričakujejo tudi hrvaške goste. Skupaj z drugimi lokalnimi ponudniki se kmetija promovira kot del turistične destinacije Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje ter vzpostavlja povezave z občinami Posavja. Ponujajo wellness razvajanja in vinske degustacije, ki jih lahko obiskovalci rezervirajo vnaprej. Prostor za goste, kjer lahko sprejmejo do 60 oseb, pa je na voljo tudi za poslovne sestanke, delavnice in druge dogodke. (SP)

Sorodne vsebine:
V Bistrici ob Sotli meddržavno srečanje nosilcev turističnega razvoja

Na Marofu stavijo na ljubitelje miru in narave. (Foto: Radio Štajerski val)

Galerija slik