december 20, 2022

Medalja za zasluge za Konjičana Florjana Jančiča

Predsednik republike Borut Pahor je Florjanu Jančiču, častnemu občanu občine Slovenske Konjice, včeraj vročil državno odlikovanje, medaljo za zasluge na področju gasilstva. In sicer za pomemben prispevek k slovenskemu prostovoljnemu gasilstvu in za ohranjanje ter varovanje gasilske dediščine.

Predsednik Borut Pahor je Florjanu Jančiču vročil državno odlikovanje. (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik republike je Florjanu Jančiču državno odlikovanje izročil na slovesnosti v Slovenskih Konjicah. 86-letni Jančič je bil na svoji življenjski poti med drugim tesno povezan z gasilstvom, med drugim je bil skoraj štiri desetletja predsednik konjiškega prostovoljnega gasilskega društva, je vodja komisije za zgodovino pri svetu gasilskih zvez celjske regije, je tudi pobudnik in soustanovitelj Muzeja gasilstva Dravinjske doline, ki je predlani slavil 20-letnico delovanja. Prav tako je avtor več knjig in brošur o gasilstvu.

Pahor mu je medaljo za zasluge podelil za pomemben prispevek k slovenskemu prostovoljnemu gasilstvu in za ohranjanje ter varovanje gasilske dediščine. »Florjan Jančič je v slovensko prostovoljno gasilstvo vtisnil močan pečat. Na državni ravni se je ukvarjal s področjem zgodovine požarnega varstva in gasilstva ter ohranjanjem in varovanjem kulturne in gasilske dediščine. Z večdesetletnim predanim in požrtvovalnim prostovoljnim delom je vzor zdajšnjim in prihodnjim generacijam izjemnih slovenskih prostovoljcev,« med drugim piše v utemeljitvi nagrade. Prav tako: »Po zaslugi Florjana Jančiča imamo Slovenci dobro raziskano in ohranjeno gasilsko dediščino. Začetki solidarnostnega in prostovoljnega gasilstva pri nas so stari toliko kakor gasilstvo in do danes se je nabralo veliko gradiva in eksponatov, ki pričajo o tem. Florjan Jančič s svojim delom uči, da sta ohranjanje dediščine in pogled v preteklost dolžnost vsake generacije.«

Slovesnost je bila v konjiškem domu kulture, tudi v družbi konjiškega župana Darka Ratajca. (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Na Štajerskem valu smo Florjana Jančiča, ki je leta 2011 postal tudi častni občan občine Slovenske Konjice, v radijskem srečanju gostili v lanskem letu, prisluhnete mu lahko TUKAJ. (AD)