julij 25, 2022

Na gradu Podčetrtek v obnovo konjušnice

Na gradu Podčetrtek bodo obnovili bivšo konjušnico, vključno s fasado in stavbnim pohištvom in delno statično sanacijo na obodnih zidovih. Z digitalnimi in informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami bodo poskrbeli za predstavitev in promocijo kulturne dediščine in celotne destinacije Podčetrtek. Okoli 2,5 milijona evrov vredne novosti bodo zaživele v letu 2024.

Takšen je grad Podčetrtek po zaključnu prve faze sanacijskih del. (Foto: občina Podčetrtek)

Sodni dnevi, grajske pojedine in poroke na razgledni terasi
Občina Podčetrtek je iz sredstev za izvajanje nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost, ki ga je razpisalo Ministrstvo za kulturo, pridobila nekaj čez 1,6 milijona evrov sofinanciranja za obnovo gradu Podčetrtek. Občina je lastnica gradu postala leta 2020 in doslej izvedla okoli 700 tisoč evrov vredno prvo fazo obnove gradu, s katero je med drugim poskrbela za obnovo ostrešja, strehe z odvodnjavanjem, ureditev razgledne terase in podpornega zidu. Denar na razpisu pristojnega ministrstva pa bo omogočil izvedbo druge faze obnove, ki je sicer v celoti ocenjena na okoli 2 milijona 450 tisoč evrov, razlaga o načrtih župan Peter Misja.

Projekt prinaša štiri nove turistične produkte, in sicer Fascinantno sodobno interaktivno doživetje imenovano Četrtkova sodba, opazovalnico s premičnim interaktivnim zaslonom in odzivno AR opazovalnico, gastronomsko doživetje Grajska pojedina in Poroka na grajski terasi, navajajo na občini. Misja pričakuje, da bodo po podpisu pogodbe z ministrstvom za kulturo o sofinanciranju projekta letos izvedli razpis za izvajalca, ki naj bi osnovna dela izvedel v prihodnjem letu in jih v celoti zaključil v letu 2024.

 Občina želi z obnovo gradu in novimi vsebinami izboljšati kakovost življenja, ohranjanti dediščino in spodbujati dediščinske dejavnosti. (Foto: občina Podčetrtek)

V načrtu grajska pot in netopirske sobe
Na občini sicer upajo, da bodo pri pridobivanju denarja za obnovo in oživitev gradu Podčetrtek uspešni še na dveh javnih razpisih. Po navedbah Misje so že oddali vlogo za sofinanciranje ureditve grajske poti, ki zajema celoten dovoz in dostopa do gradu Podčetrtek. Na razpisu LIFE pa se bo občina po županovih besedah potegovala tudi za sofinanciranje ureditve t. i. netopirskih sob, v katerih je treba v skladu z veljavno okoljvarstveno zakonodajo poskrbeti za ustrezne bivalne pogoje netopirjev. (SP)