september 9, 2022

Na ogled postavljene podobe bistriških domačij

Podobe bistriških domačij so prireditev, ki koncem poletja tradicionalno poživi utrip na ulicah Slovenske Bistrice. Kot pravijo organizatorji, že vrsto let povezuje bistriško podeželje z mestom Slovenska Bistrica. 

Grad Slovenska Bistrica (Foto: Zavod KSB)

Kot je dejal direktor Razvojno-informacijskega centra Slovenska Bistrica Tomaž Repnik, je osnova preditve v večini podobna lanski, so pa dodali nekaj prilagoditev in novosti. Med drugim:

Znova se obetajo številne tradicionalne vsebine. Med njimi kulinarična tekmovanja, predstavitev lokalnih vinarjev in društev, rokodelski praznik ter grajska tržnica. To dopoldne so že izvedli tudi posvet o ukrepih, namenjenim mladim kmetom v novem programskem obdobju. Repnik še izpostavlja:

Med opaznejšimi tradicionalnimi dogodki bo lončarski festival KeramikArt. Anja Zamuda razlaga:

Bogat program pripravljajo tudi slovenjebistriški čebelarji. Po besedah predsednika društva Maksimiljana Praha bodo tradicionalno, že sedmič kuhali medeni kotliček, novost pa je medeni paviljon:

 

Prireditelji Podob bistriških domačij niso pozabili niti na program za najmlajše. Pri Gradu Slovenska Bistrica bodo med drugim proslavili 10 let Fridine mišnice. Nina Pufič napoveduje:

Za male in velike pa se ob koncu dvodnevnega dogajanja ob slovenjebistriškem gradu obeta koncert Vlada Kreslina z Malimi bogovi. (ViP)