avgust 24, 2022

Napovedi se uresničujejo, letina hmelja bo podpovprečna

V Savinjski dolini se je začelo obiranje zgodnjih sort hmelja, zadnje padavine še dajejo upanje

V Savinjski dolini se je v teh dneh začelo obiranje zgodnjih sort hmelja. Letošnje vreme, zlasti poleti, hmeljarjem ni prizanašalo, zato bo, kot so že napovedovali, letina hmelja precej slabša. O količini in kakovosti hmelja, smo se pogovarjali s strokovnjakinjo za hmeljarstvo Ireno Friškovec.

Suša in visoke temperature bodo oklestile letošnjo letino hmelja. (Foto: Pixaby)

Strokovnjakinja za hmeljarstvo pri celjski enoti Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Irena Friškovec pravi, da so predvsem visoke temperature in suša vplivale na rast in razvoj hmelja. Svoje so v zadnjih tednih naredila tudi neurja s točo in močnim vetrom. Zgodnje sorte, recimo Savinjski golding, so ostale slabo razraščene s kratkimi poganjki in po prvih obranih količinah, kaže tudi, da z zelo lahkimi storžki. Razlaga:

Kakšna bo torej letina? Jo že lahko napove?

Vremenoslovci napovedujejo vedno bolj vroča poletja v prihodnjih letih. Kakšna prihodnost se torej obeta hmeljarstvu?

Na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu razvijajo tudi nove sorte hmelja, ki so že bolj prilagojene vremenskim pogojem in bodo lažje preživele podnebne spremembe, ki so pred nami. Friškovčeva pa pravi, da se za prihodnost hmeljarstva ni bati tudi zaradi mladih prevzemnikov hmeljarskih kmetij:

Irena Friškovec verjame, da bodo hmeljarji, tudi v Savinjski dolini, kjer raste največ hmelja v naši državi – od Celja do Zgornje Savinjske doline je kar 1200 hektarjev zemljišč – še naprej kljubovali vsem spremembam, tudi podnebnim, kot so že v preteklosti. (NS)