avgust 10, 2023

Dobrna in Zreče: ni poplav, so pa plazovi

Nekaterim krajem je zadnja vremenska ujma prizanesla, a se kljub temu, zaradi obilnega deževja, soočajo s težavami – prožijo se plazovi. Precejšnje preglavice z njimi imajo tudi na območju občin Dobrna in Zreče.

Na Dobrni plazovi ogrožajo tudi stanovanjske hiše. (Foto: Gasilci Dobrna)

Dve družini zaradi plazov zapustili dom
„Res nam je težko govoriti o naših težavah, ko gledamo, kako hudo je v Savinjski dolini in na Koroškem, a tudi pri nas smo se spopadli z ogromnimi količinami vode, zaradi katere imamo zdaj težave s plazovi,“
pravi župan občine Dobrna Martin Brecl in dodaja:

V evidenci imajo trenutno 50 že obstoječih in novih plazov. Ob tem razlaga:

Plazovi ogrožajo 2 oziroma 3 hiše, pri čemer Brecl pravi:

Kaj pa sanacija?

Na Zreškem na udaru predvsem cestna infrastruktura 
Plazovi težave povzročajo tudi na območju občine Zreče, ki prav tako leži na razgibanem terenu. O stanju župan Boris Podvršnik:

Stanovanjski objekti zaenkrat, kot pravi Podvršnik, niso ogroženi. So pa nekatere ceste oziroma odseki cest delno neprevozni:



Na lokalni cesti Padeški vrh - Gorenje - zgornje Zreče je zaradi nevarnosti proženja plazov na več odsekih delna zapora. (Foto: Občina Zreče)

Kako bo s sanacijo?

Sanacije sami ne bodo zmogli, pravi župan, saj je po prvih ocenah škode zaradi plazeče zemljine med 600 in 800 tisoč evrov. Pri tem pa niso všteti še stroški, ki so nastali pri intervencijah na cestah, pri čiščenju propustov in jarkov in drugje. (NS)