maj 17, 2021

Nujno krpanje ceste skozi Teharje, kdaj celovita obnova?

Cesta skozi Teharje v občini Celje je zelo uničena. Zdaj bo – vsaj delno – le dočakala obnovo. A sprva le dva krajša odseka, ki sta v najslabšem stanju. Celovito rekonstrukcijo Mesta občine Celje napoveduje za leto 2021.

Dela na prvem odseku ceste so se že začela. (Foto: MOC)

Na cesti skozi Teharje so že začeli sanirati 170-metrski odsek od kitajske restavracije do križišča pri Mercatorju. Predvidoma jeseni bodo obnovili še 400 metrov ceste od Mercatorja do podjetja Steklar.

»Sanacija obeh odsekov ceste se bo opravila v okviru vzdrževalnih del javnega podjetja Vodovod – kanalizacija, stala pa bo okoli 80.000 evrov. Za izvajalca gradbenih del je bilo izbrano podjetje VOC Celje. Na odseku Teharske ceste, od podjetja Steklar do Kolškove ulice, je predvidena tudi izvedba kanalizacije v sklopu aglomeracij,« sporočajo iz Mestne občine Celje.

Ob tem pravijo, da je sanacija teh dveh najbolj poškodovanih odsekov ceste rešitev le za krajši čas. Teharska cesta je namreč potrebna celovite rekonstrukcije, ki pa naj bi jo začeli v letu 2023. Po oceni projektanta bo ureditev celotne ceste stala okoli 2,4 milijona evrov. »V to ceno niso všteti stroški, ki bodo nastali zaradi izvedbe nujno potrebnih križanj z načrtovanimi glavnimi meteornimi kolektorji za odvodnjavanje zalednih padavinskih vod širšega območja nad Popovičevo cesto,« ob tem pravijo na občini in dodajajo, da je treba pred izvedbo rekonstrukcije ceste izdelati projekte, ki bodo urejali odvodnjavanje zalednih vod. »Trenutno je v projektiranju meteorni kanal pri Popovičevi ulici. Glede na stanje zalednih vod na tem območju predvidevamo, da bodo potrebni vsaj trije večji meteorni kanali, ki bodo križali Teharsko cesto in bi jih bilo nujno treba vgraditi pred začetkom rekonstrukcije Teharske ceste ali pa vsaj sočasno z njo,« razlagajo.

Naročili so tudi izdelavo projekta za izgradnjo novega mostu pri nekdanjem Topru, pri mostu, kjer je zdaj križišče, pa nameravajo zgraditi krožišče. (AD)