april 25, 2023

Občina Bistrica ob Sotli v odkup gradu Kunšperk

Občina Bistrica ob Sotli želi postati lastnica zemljišča z razvalinami gradu Kunšperk. Gradu, ki izvira iz 12. stoletja, ne namerava rekonstruirati, želi pa konservirati grajske razvaline in na tem območju urediti turistično razgledno točko.

Kunšperški grad, ki je bil pozidan že v 12. stoletju, je danes v razvalinah. Od nekdaj številnih različnih objektov se je ohranil mogočni romanski obrambni stolp, del obzidja ter grajska kapela. (Foto: www.gradovislovenije.si)

Občina Bistrica ob Sotli želi postati lastnica zemljišča, na katerem so ostanki gradu Kunšperk, trenutno je to zemljišče v državni lasti. “Ideja je, da Bistrica ob Sotli grad dobi v svojo last in da na tem gradu uredimo turistično točko. Ne bomo gradili novega gradu, niti ga ne bomo temeljito obnovljali, vendar pa ga želimo konservirati. Gre namreč za odlično izletniško-pohodniško točko z lepim razgledom,” pravi o načrtih bistriški župan Franjo Debelak in dodaja: “Občina je že pridobila soglasje za geodetsko odmero zemljišča, nato bo lahko z državo naredila pogodbo o prenosu lastništva. Ko bo občina postala lastnica gradu, bo lahko začela z urejanjem komunalne infrastrure in konservacijo grajskih razvalin ter ureditvijo razgledne točke.” Župan pričakuje, da bodo na občini v letošnjem letu uredili vso potrebno dokumentacijo. Natančne časovnice ureditve gradu Kunšperk kot turistično razgledne točke pa, kot pravi, še ne more napovedati. Prav tako ne višine potrebnega finančnega vložka. (SP)