februar 2, 2024

Šentjurska obvoznica: je začetek del že na vidiku?

Občina Šentjur je nedavno končala gradnjo krožišča pri industrijski coni Šentjur Jug. Eden od izvoznih krakov je trenutno še zaprt, predpripravljen je za povezavo na povezovalno cesto Dramlje-Šentjur. Obvoznico mesto in regija čakata že več let. Je gradnja že na vidiku?

Skozi center Šentjurja so ob prometnih konicah dolge kolone vozil, tudi težkih tovornjakov. Navezovalna cesta bo speljana mimo mesta. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Ob obisku Šentjurja leta 2020 je takratni minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec začetek gradnje šentjurske obvoznice napovedal za leto 2023, a del na trasi še ni. Kot so nam sporočili z Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo, še vedno niso zaključeni vsi potrebni postopki. Zapisali so, da je projektna dokumentacija za navezovalno cesto trenutno v postopku recenzije, v teku je tudi javno naročilo za izdelavo poročila o vplivih na okolje. Poteka tudi parcelacija, ki bo osnova za odkupe potrebnih zemljišč. 

Ko bodo ti koraki končani, bo potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje in zagotoviti denar. Točnih podatkov, koliko bo stala gradnja šest kilometrske ceste, še ni. Po ocenah izpred nekaj let naj bi znašala blizu 90 milijonov evrov. Kdaj se bo gradnja začela, tako še ni moč napovedati. 

Načrt poteka šentjurske obvoznice

Obvoznica je želja Šentjurčanov že več desetletij, mesto bi namreč razbremenila tovornega in tranzitnega prometa, ob tem pa bo tudi pomembno pospešila promet proti celotnemu Obsotelju in Kozjanskemu.
Četrti krak novega krožišča bo namenjen povezavi na obvoznico (Foto: Občina Šentjur)

Projekt je bil že leta 2004 uvrščen v resolucijo o Nacionalnem programu za avtoceste, leta 2011 je Občina Šentjur traso ceste, ki je sicer projekt države, uvrstila v prostor, leta 2013 je postala del Načrta razvojnih programov državnega proračuna. Od takrat se je leto začetka gradnje večkrat zamaknilo. Obvoznica ne bo imela pozitivnega učinka le na mesto, pričakuje jo tudi regija. Prečkanje mesta Šentjur je zlasti v prometnih konicah namreč zelo zamudno, pot proti krajem na Kozjanskem in v Obsotelju se tako občutno podaljša. (AD, ViP)

POVEZANI ČLANKI

KAKO KAŽE NAVEZOVALNI CESTI DRAMLJE-ŠENTJUR?

ŽE 15 LET V PROGRAMU, A CESTE DRAMLJE-ŠENTJUR ŠE VEDNO NI

S KOZJANSKEGA HITREJE DO AVTOCESTE

KORAK BLIŽJE NAVEZOVALNI CESTI DRAMLJE–ŠENTJUR?