julij 18, 2023

Nova Mozirska koča pripravljena na prve planince

Dve leti in pol po uničujočem požaru bo ta konec tedna vrata znova odprla Mozirska koča na Golteh. Priljubljeno planinsko postojanko so mozirski planinci obnavljali s pomočjo donacij, pridobili so tudi državni denar. Nova koča bo obiskovalcem ponujala več udobja, še vedno pa pristen planinski utrip. 

Stara Mozirska koča je zgorela februarja 2021, takšna je nova koča. (Foto: PD Mozirje)

Mozirsko kočo so plameni zajeli 24. februarja 2021, ne dolgo po tem, ko jo je Planinsko društvo Mozirje temeljito obnovilo. Požar je bil velik šok za planince, saj je bila priljubljena postojanka za široko območje. Predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik pravi:

Nekoliko večje bo število ležišč:

Ob tem so v gostinskem delu uredili 50 sedišč, na terasi pa še 30. Obnova Mozirske koče za mozirsko planinsko društvo predstavlja zajeten finančni zalogaj. Goličnik pojasnjuje:

To je prispevalo 300.000 evrov, 400.000 evrov so prejeli od zavarovalnice, 200.000 evrov pa so prispevali donatorji. Planinci so celoten projekt uresničili v manj kot dveh letih. Uradno odprtje Mozirske koče bo v nedeljo opoldan. Boštjan Goličnik napoveduje pester program; kočo bodo blagoslovili, za zabavo udeležencev pa bosta poskrbela Ansambel Golte in Godba Zgornje Savinjske doline. (ViP)

Uničena Mozirska koča leta 2021 (Foto: PZS)

Mozirska koča je na novo zaživela tudi po zaslugi številnih donatorjev in prostovoljcev (Foto: PD Mozirje)