avgust 5, 2023

Po hudi uri v Žalcu in Laškem

Posledice deroče Savinje so katastrofalne v obeh občinah

Reka Savinja je s svojim izjemno visokim vodostajem in ogromno silo razdejala tudi občini Žalec in Laško. Slednje je prometno še vedno odrezano od preostale regije. Odtekla voda je razkrila prvo škodo, ki bo v obeh občinah precejšnja.

Občina Laško še vedno nima cestnih povezav s preostalo regijo. (Foto: Boris Vrabec)

V Žalcu takšnih poplav ne pomnijo
V občini Žalec največ škode beležijo v kraju Vrbje, kjer je bila na terenu tudi naša novinarska ekipa. Namestnik poveljnika žalskega gasilskega poveljstva Klemen Herle nam je povedal:


Narasla voda je v Vrbju segala preko okenskih polic hiš. (Foto: Štajerski val)

V Vrbju skrajda ni hiše, ki ne bi bila poplavljena. Hudo škodo je poplava povzročila tudi pri Stanku Bevcu, ki živi v Vrbju: 



V Šempetru je voda med drugim poplavila teniška igrišča Tenis akademijo Cokan, kjer so v tamkajšnjem kampu imeli na taboru nastanjene tudi mlade tenisače. Na srečo so vse pravočasno evakuirali pred deročo reko, ki je prebila protipoplavni nasip ravno malo višje ob reki in je v kamp udarila z izjemno silovitostjo. Robi Cokan razlaga:


Uničena igrišča Teniške akademije Cokan. (Foto: Štajerski val)

Da takšnih poplav in vodne ujme tudi v Žalcu ne pomnijo, je to jutro potrdil župan občine Žalec Janko Kos, ki je izpostavil tudi vse pogostejše poplave:



Na terenu na ogledu škod smo bili z žalskim županom Jankom Kosom. (Foto: Štajerski val)

Kos razlog za tako obsežno in silovito poplavljanje reke Savinje pripisuje dejstvu, da je Savinja prebila protipoplavni nasip na dveh lokacijah:


Deroča Savinja je prebila protipoplavni nasip ob reki, ki pa ga danes že sanirajo in utrjujejo. (Foto: Štajerski val)

V občini Žalec je tudi močno poškodovana cestna infrastruktura, v divjanju deroče Savinje so jo skupili tudi mostovi. Poveljnik Civilne zaščite Žalec Robert Vasle:


Tako most proti Grižam kot most proti Šeščam sta zaprta za promet, del mosta proti Šeščam je dobesedno odneslo (na fotografiji). V občini je trenutno odprt le en most čez reko Savinjo, to je most v Kasazah. (Foto: Štajerski val)

Laško še vedno odrezano od sveta 
Podivjana Savinja tudi tokrat ni prizanesla občini Laško, ki je prometno še vedno odrezano od preostale regije. Stanje je za naš radio dopoldne povzel poveljnik Civilne zaščite Laško Bojan Špiler:


Laško je bilo včeraj praktično pod vodo. (Foto: Boris Vrabec)

Ceste v Laškem so danes polne mulja in blata. (Foto: Boris Vrabec)

Poplavljena Zdravilišče Laško in Thermana Laško (Foto: Boris Vrabec)

Savinja je poplavila Zdravilišče Laško, vdrla je v Thermano Laško, poplavila je Kulturni center, policijsko postajo, nekaj objektov na na Celjski in Zdraviliški cesti ter na Trubarjevem in Savinjskem nabrežju tudi Dom starejših Laško. Potrebna je bila evakuacija Bojan Špiler je povedal:


Kulturni center Laško je voda v dvorani poplavila do četrte vrste sedežev. (Foto: Boris Vrabec)

Voda je drla tudi čez pokopališče v Laškem. (Foto: Boris Vrabec)

Skrbi v Laškem, pa tudi drugih občinah zdaj povzročajo plazovi. Kot dodajajo operativci, bo sanacija nujna. Četudi jih trenutni nalivi ne bodo povsem odnesli, jih lahko sprožijo nalivi v jeseni. Ponoči se je sicer na Breznem sprožil nov plaz, ki je ogrožal stanovanjski objekt, zato so gasilci iz hiše evakuirali 4 osebe in jih nastanili v hotelu. Zadeve se zdaj sicer, tako v Žalcu kot v Laškem umirjajo, a prihaja nov velik zalogaj, tj. odprava posledic in sanacija nastale škode.

Na občini Laško ob tem vse občane in občanke prosijo za strpnost pri čakanju ekip za zaščito in reševanje. Sporočajo, da so vsi člani ekip, tako gasilci vseh prostovoljnih gasilskih društev, komunalni delavci Komunale Laško so na terenu in se trudijo po najboljših močeh, da bodo lahko pomagali vsem, ki potrebujejo pomoč. Aktualna številka za pomoč je 03 828 21 12. (ViP, NS)