julij 8, 2019

Po hudih nedeljskih neurjih se vrstijo prvi odzivi

Včerajšnje nedeljsko popoldne so marsikje zagrenila neurja. V občinah Rogaška Slatina, Rogatec in Poljčane pravijo, da takšne hude ure ne pomnijo. Škoda, ki so jo veter in močne padavine pustili za sabo, je precejšnja tudi v občini Šmarje pri Jelšah.

V naših krajih je bilo zelo hudo na Boču, njegovih pobočjih in vznožju. (Foto: PGD Steklarna Rogaška)

V Rogaški pustošil veter
V Rogaški Slatini so precej težav povzročale padavine, ki so zalivale kleti, stanovanja in poplavljale ceste. Še bolj pa je pustošil močan veter. Največ škode je povzročil v Krajevni skupnosti Kostrivnica. Redkokatera stavba je tam ostala brez odnešenih strešnikov ali opek, pravi sekretar slatinske občine Marjan Čuješ. Veter je odkrival strehe hiš, gospodarskih objektov, farm, pa tudi vrtca, cerkve in gasilskega doma:

O škodi na slatinski občini še ne želijo govoriti, saj še zbirajo podatke o škode, ki so jo povzročili vdori vode, razkrite strehe in cestah. Čuješ pričakuje, da bodo strehe ta teden popravili tako, da voda v stavbe ne bo več zatekala. Ob tem pa poziva, naj ljudje preverijo, ali so jarki in odvodnjavanja čisti, da ne bodo naslednja deževja prinesla še večje škode.

V občini Poljčane najhuje na Boču
Sosednja občina na severni strani Boča, občina Poljčane, je najbolj uničujoče posledice neurja prav tako zabeležila ob vznožju Boča. Tam je veliko škode tudi v gozdovih, kjer je veter lomil drevje. Župan Stanislav Kovačič našteva:



Kovačič pričakuje, da bo škoda znašala od 200.000 do 300.000 evrov. Velik zalogaj bo tudi obnova ceste iz Poljčan na Boč, ki jo je vreme povsem uničilo in je zaprta. Nekaj prvih vtisov po neurjih pa najdete na tej povezavi.

Rogatec bil pod vodo
Hude posledice je neurje povzročilo tudi v občini Rogatec. Župan Rogatca Martin Mikolič je razmere označil kot katastrofo, saj bilo ponekod v Rogatcu od pol metra do enega metra vode:

Ogromna škoda je bila tudi na drugi javni infrastrukturi, na kmetijskih površinah in zasebnih objektih. Katastrofa bi bila po Mikoličevih besedah brez prizadevnega dela gasilcev še večja. Na pomoč so priskočila vsa tri gasilska društva Rogatec, Dobovec in Donačka gora. 

Poplave tudi v Šmarju pri Jelšah
Neurje z močnim vetrom in dežjem in veliko količina dežja, ki je padla v zelo kratkem času, je precejšnjo škodo povzročila tudi na celotnem območju občine Šmarje pri Jelšah. Govori šmarski župan Matija Čakš:

Posledica so razkriti in poplavljeni objekti, podrta drevesa, nanosi mulja in peska. Do polnoči je bilo na terenu približno 120 gasilcev operativnih enot vseh sedmih prostovoljnih gasilskih društev:

 

V sodelovanju z izvajalci letnega vzdrževanja cest danes v šmarski občini nadaljujejo čiščenje cestne infrastrukture, propustov, jaškov, muld, rešetk ter popravilom bankin. Kakšna je škoda ni znano, bo pa po ocenah Čakša precejšnja. Hude posledice je včerajšnje neurje povzročilo tudi na Ptuju in okolici. (SP, TMG)