september 25, 2023

Miro Rožej je prejemnik šentjurske Ipavčeve plakete, nagrajeni tudi gasilci

Občina Šentjur praznuje

Občina Šentjur je na nedeljo proslavila svoj občinski praznik. Na slavnostni akademiji je podelila letošnja priznanja. Ipavčevo plaketo je prejel planinec Miro Rožej.

Miro Rožej je v Šentjurju aktiven na več področjih, še posebej pa izstopa njegovo delo v planinstvu. Župan Marko Diaci mu je izročil Ipavčevo plaketo. (Foto: Jure Godler)

Miro Rožej: Narava in hribi so način življenja
Ipavčevo plaketo je ob letošnjem prazniku, ki ga Občina Šentjur slavi na 2. september, prejel Miro Rožej, kot so zapisali v obrazložitvi: »Za prispevek v obliki vodenja, izobraževanja in aktivnega članstva v Planinskem društvu Šentjur, za prispevek k realizaciji obnove Doma na Resevni ter s tem k obogatitvi turistične ponudbe in medijski prepoznavnosti ter za prispevek k razvoju planinstva in turizma v občini.« Na Štajerskem valu smo ga nedavno gostili v rubriki Ponedeljkova druga jutranja kava, ki ji lahko prisluhnete TUKAJ. Ob prejemu Ipavčeve plakete pa je Miro Rožej povedal:  

In občutki, ko se povzpne na Resevno, kjer zdaj stoji obnovljen planinski dom? 

Slovesnost je bil v Ipavčevem kulturnem centru, ki je bil poln. (Foto: Jure Godler)

Pisno priznanje za glasbenika
Pisno priznanje Občine Šentjur je na slovesnosti v Ipavčevem kulturnem centru prevzel Matic Romih, skladatelj, korepetitor in dirigent. Nagradili so ga za odlične uspehe na domačih in mednarodnih tekmovanjih, za njegov neprecenljiv prispevek, s katerim bogati tako slovenski kot mednarodni glasbeni prostor ter s tem bistveno prispeva h glasbeni tradiciji občine.

Župan nagradil glasice in vojake
Posebno županovo priznanje so letos prejela prostovlojna gasilska društva Gasilske zveze Šentjur, in sicer PGD Dobje, Dobrina, Dolga Gora, Dramlje, Kalobje, Loka pri Žusmu, Lokarje, Planina, Ponikva, Prevorje, Slivnica in Šentjur. »Za odlično usposobljenost in pripravljenost, veliko požrtvovalnost, solidarnost in pogum, ki so ga člani izkazali pri posredovanju in odpravljanju posledic v neurjih, poplavah in drugih ekstremnih vremenskih dogodkih v Občini Šentjur ter izven nje ter za nesebično pomoč soljudem,« je v obrazložitvi zapisal župan Marko Diaci.
V Gasilski zvezi Šentjur je 12 prostovoljnih gasilskih društev. (Foto: Štajerski val)

Županovo priznanje je dobila tudi Slovenska vojska, za pomoč in sodelovanje pri odpravljanju posledic neurja in ekstremnih vremenskih dogodkov na širšem območju Ponikve.

Županovo priznanje pa je prejel še Martin Cmok, in sicer »za njegovo dolgoletno aktivno sodelovanje tako v gasilskih vrstah kot tudi v civilni zaščiti, za desetletno vodenje Gasilske zveze Občine Šentjur, za njegovo požrtvovalnost in nesebično pripravljenost pomagati v intervencijah ter aktivno sodelovanje in povezovanje sokrajanov v drugih društvih ter na področju prostovoljstva.«

Kdo so najboljši učenci in dijaki?
Občina Šentjur ob prazniku že tradicionalno nagradi tudi najuspešnejše šolarje. Pisno priznanje s knjižno nagrado so prejeli Ana Bobnar iz OŠ Slivnica pri Celju, Ana Korenjak iz OŠ Dramlje, Lenart Škoberne iz OŠ Planina pri Sevnici, Klara Lorger Vipotnik iz OŠ Hruševec, Iva Zabukovšek iz OŠ Blaža Kocena Ponikva, Val Filej iz OŠ Franja Malgaja Šentjur, dijakinja Šolskega centra Šentjur Katarina Ganc ter Luka Gubenšek, učenec Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur.
Nagrajencev je bilo letos za cel oder. (Foto: Štajerski val)

Slavnostna akademija s podelitvijo priznanj je zaokrožila prazovanje šentjurske občine, še en velik dogodek se je zgodil v petek, ko se je občina Šentjur pridružila organizaciji velike zabave našega radia, ŠentjurFEST-u. Več tisoč ljudi je prišlo, zabavali so jih številni priljubljeni glasbeniki in skupine. Utrip preverite TUKAJ in na našem FB. (AD)