september 7, 2022

Rogatčani v pričakovanju novega vrtca in doma upokojencev

V občini Rogatec trenutno izvajajo več večjih in za občane pomembnih naložb v javno infrastrukturo. Zaključujejo gradnjo novega vrtca, v polnem teku je gradnja doma upokojencev, urejanje kolesarskih stez in obnova glavne državne ceste proti mejnemu prehodu Dobovec.

Delavci izvajalca LESNINA MG OPREMA hitijo z zaključnimi deli na vrtcu Rogatec. (Foto: OŠ Rogatec)

Malčki v nov vrtec že prihodnji mesec
V občini Rogatec zaključujejo enega največjih projektov v občini, to je gradnjo šest-oddelčnega vrtca pri Osnovni šoli Rogatec. Skoraj ničenergijski vrtec, za katerega so si prizadevali vrsto let, so začeli gradi lani poleti, odprli ga bodo v oktobru. "Prav gotovo si vsi skupaj želimo kvalitetno vzgojo in izobraževanje. Vsekakor se slednje lahko v prvi vrsti zagotovi z ustreznim in kvalitetnim kadrom, katerega naš vzgojno izobraževalni zavod vsekakor ima. Za izvajanje pedagoškega procesa pa so potrebne ustrezne prostorske kapacitete, ustrezna oprema, za kar pa je zadolžena občina. Predvsem zaradi tega ogromno finančnih sredstev v zadnjih dveh letih namenjamo za področje vzgoje in izobraževanja," razlaga župan Martin Mikolič in izpostavlja, da so v OŠ Rogatec zamenjali del aparatov v kuhinji, na novo prekrili strehi šole, nabavili so nov šolski kombi in uredili okolico šole. Tudi na športni dvorani so zaradi posledice toče uničeno streho zamenjalo z novo. Novosti so vredne okoli 2,5 milijona evrov, financirajo jih ministrstvo za šolstvo, Eko sklad in občina Rogatec.
Gradnja vrtca v Rogatcu bo kljub negotovim razmeram in podražitvam v gradbeništvu kmalu končana. (Foto: OŠ Rogatec)

Dom upokojencev do jeseni 2023
Drugi, obsežnejši projekt, ki so ga v Rogatcu začeli izvajati, pa je izgradnja dislocirane enote Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah v Rogatcu. "Če pri prej omenjenem projektu izgradnje vrtca govorimo o potrebah naših najmlajših občanov, potem bo imela zgrajena dislocirana enota v Rogatcu velik pomen za starejšo populacijo, saj bo lahko marsikateri občan, ki bo želel v dom, svojo starost preživel v Rogatcu,“ pravi Mikolič in dodaja, da pot do odobritve projekta ni bila lahka. Zato je hvaležen vsem, ki so znali prisluhniti, prisluhniti njihovim željam, predvsem pa potrebam občine in starejšega prebivalstva na podeželju. 3,6 milijona evrov vredno naložbo, ki jo izvajajo v sodelovanju z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, naj bi zaključili pred koncem leta 2023.


Takšen bo nov dom upokojencev v Rogatcu. (Gradivo občine Rogatec)

V gradnji 3,5 km novih kolesarskih poti
V teh dneh so v Rogatcu v sodelovanju z državno Direkcijo za infrastrukturo začeli izvajati tudi projekt izgradnje daljinske kolesarske povezave Šentjur - Rogatec. Na območju naše občine Rogatec bo po navedbah Mikoliča zgrajena kolesarska povezava Brezovec – Rogatec - muzej na prostem - stanovanjska cona S5, v dolžini 3,5 kilometrov. Ob kolesarskih stezah bodo uredili tudi počivališča za kolesarje, opremljena s klopmi, pitniki vode in enoto za servis koles. Projekt je bil odobren v okviru Dogovora za razvoj regij in je v večjem delu financiran z evropskimi sredstvi, nekaj pa tudi iz državnega proračuna.


Župan Martin Mikolič je na sobotni občinski slovesnostina dvorcu Strmol napovedal tudi naložbe v urejanje cest in izgradnjo kolesarskih poti. (Foto: Jože Strniša)

Na cestah novosti v Dobovcu in Žahenbercu
V Rogatcu pa v sodelovanju z državo izvajajo tudi investicijsko-vzdrževalna dela na občinskih in državnih cestah. "Za ureditev dveh večjih odsekov v Žahenbercu in Dobovcu smo namenili denar iz naziva varovanja šengenske meje. Ministrstvo za infrastrukturo tudi v letošnjem letu nadaljuje posodobitev glavne državne ceste proti mejnemu prehodu Dobovec. V teh dneh pa začenjajo tudi preplastitev še preostalega 700 m dolgega odseka do postajališča Dobovec, izdelan je tudi projekt za izvedbo preostalih 600 m pločnika proti mejnemu prehodu. Pripravlja se tudi dokumentacija za 1. fazo ureditve ceste Žetale -Rogatec," pravi Mikolič in dodaja, da so v zaključni fazi tudi z občinskim podrobnim prostorskim načrtom za obvoznico Rogatec. (SP)