december 5, 2023

Šentjurski kulturniki povezani tudi v prazničnem decembru

V občinah Šentjur in Dobje od leta 1970 deluje Zveza kulturnih društev, ki povezuje skupine in posameznike, ki delujejo na področju kulture in kulturnih dejavnosti. Že nekaj let aktivnosti in dogodke strnejo tudi v posebnem časopisu, posvečenem kulturi, Kulturni zavezi. Tudi v decembru so šentjurski kulturniki stopili skupaj in pripravili zanimiv nabor dogodkov, ki so ga med drugim predstavili na današnji novinarski konferenci.

V Šentjurju lahko obiščete Božičkovo pisarno. Božiček, ki je svoj obisk napovedal 15. decembra, vabi, da si jo ogledate vsak dan med 9. in 19. uro in v njej posnamete, kakšno fotografijo. (Foto: Štajerski val)

O četrti Kulturni zavezi
V Zvezi kulturnih društev Šentjur so pred kratkim izdali novo številko Kulturne zaveze. Prvič je šentjurski časopis, posvečen kulturi, izšel ob 50-letnici zveze, tokratna izdaja je že četrta. Predsednica zveze Barbara Gradič Oset pravi:


Živahno kulturno dogajanje v šentjurski občini so predstavili na novinarski konferenci. (Foto: Štajerski val)

Jure Godler, ki sestavlja uredniško ekipo Kulturne zaveze, pravi:

Ena izmed urednic Kulturne zaveze Kvirina Martina Zupanc, sicer iz Razvojne agencije Kozjansko, pa o vsebini časopisa še pravi:


Nova številka Kulturne zaveze. (Foto: Štajerski val)

Uredniška ekipa Kulturne zaveze vabi vsa društva, ki delujejo na območju občin Šentjur in Dobje, da sodelujejo pri ustvarjanju naslednje številke časopisa s predstavitvami svojih aktivnosti in dogodkov. Kulturno zavezo lahko najdete in prelistate v vseh kulturnih ustanovah v Šentjurju.

Slovesno ob 100-letnici rojstva igralke Štefke Drolc
Sicer pa je ena izmed osrednjih oseb, predstavljenih v tokratni Kulturni zavezi, znana slovenska gledališka igralka Štefka Drolc, ki se je rodila na Ponikvi. Ob zanimivi predstavitvi v časopisu, pa v njen spomin, ob 100-letnici njenega rojstva, pripravljajo posebno prireditev. O tem, kako je s šentjursko občino povezana legendarna igralka, Anita Koleša, vodja šentjurske izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti, pravi:


Štefka Drolc je predstavljena tudi v Kulturni zavezi. (Foto: Štajerski val)

Posebna prireditev ob 100-letnici rojstva Štefke Drolc bo 22. decembra v Ipavčevem kulturnem centru. Anita Koleša razlaga:



Ob tem v rojstnem kraju Štefke Drolc, na Ponikvi, pripravljajo tudi posebno razstavo:



Razstavo posvečeno Štefki Drolc bodo na Ponikvi odprli na predvečer 100-letnice njenega rojstva, 21. decembra. Na ogled bo do kulturnega praznika, 8. februarja.

Živahno v vseh kotičkih občine
Sicer pa bodo ob tem v Šentjurju pestri tudi vsi ostali decembrski dnevi. Judita Methans Šarlah, vodja oddelka za družbene dejavnosti na občini Šentjur, pravi, da decembrski koledar prireditev zares poln dogodkov za vse generacije v vseh kotičkih občine. Izpostavlja jih le nekaj:


V koledarju prireditev je za vsak okus nekaj, pravi Judita Methans Šarlah s šentjurske občine. (Foto: Štajerski val)

Vse podrobnosti o dogodkih, ki bodo popestrili december v Šentjurju, najdete v koledarju prireditev.

Svetleči venčki, okrašene smrečice ob Pešnici in nova Božičkova pisarna
Kot pravi Kvirina Martina Zupanc iz Razvojne agencije Kozjansko, se v Šentjurju vsako leto potrudijo, da praznično vzdušje ustvarjajo skupaj, vsak na svoj način in s svojim prispevkom. Tako izpostavlja letošnji okrasitvi s svetlečimi venčki in smrečicami ob Pešnici:



Letošnja novost, ki bo popestrila praznično dogajanje v Šentjurju, pa je čisto prava Božičkova pisarna, ki so jo uredili v hišici nasproti stavbe Centra Gustav. Kvirina Martina Zupanc pravi:


Božičkova pisarna v Šentjurju je odprta do 6. januarja. (Foto: Štajerski val)

Božičkovo pisarno, ki je vrata odprla danes, lahko obiščete vsak dan med 9. in 19. uro in v njej naredite svojo praznično fotografijo. 15. decembra ob 18. uri, boste v njej srečali tudi Božička in gospo Božičkovo. (NS)