november 8, 2023

Knjižnica Josipa Vošnjaka je prva z zlatim priznanjem CAF

Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica je prva knjižnica v Sloveniji, ki je uspela pridobiti zlato priznanje CAF. Priznanje priča o visoki kakovosti storitev, usposobljenem kadru in dobri izkušnji uporabnikov knjižnice. 

Prejemniki zlatih priznanj CAF za leto 2023. Podeljujejo ga organizacijam v javnem sektorju. (Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica)

Zlato CAF priznanje za vrhunsko delo
Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica je nedavno prejela zlato priznanje za odličnost in uspešno uporabo modela CAF. Skupni ocenjevalni okvir CAF je uporaben pripomoček za organizacije v javnem sektorju po Evropi, s katerim lahko izboljšajo svoje delo in kakovost svojih storitev. Slovenjebistriška knjižnica je pred tem je na na podlagi samoocene zaposlenih prejela bronasto in srebrno priznanje CAF, tokrat pa so o uspešnosti delovanja knjižnice odločali strokovnjaki - zunanji ocenjevalci. Vodja kakovosti za projekt CAF v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica Janja Pepelnak pravi, da so zlatega priznanja v knjižnici zelo veseli, saj dokazuje, da delajo v pravi smeri:



Knjižnica se povezuje z deležniki iz lokalnega okolja, na fotografiji utrinek sodelovanja s Centrom Metulj Slovenska Bistrica. (Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica)

Povezovanje z organizacijami, gradivo v tujih jezikih, vzpostavitev Igroteke
Janja Pepelnak pravi, da je priznanje dokaz visoke kakovosti storitev in uporabniške izkušnje. Med zastavljenimi cilji akcijskega načrta je namreč velik del namenjen izboljšavam storitev za uporabnike knjižnice. Med aktivnostmi, ki so jih v zadnjih letih izvedli za uporabnike knjižnice, Pepelnakova izpostavlja:

Po navedbah Pepelnakove je trenutno v Igroteki na voljo 115 visokokakovostnih didaktičnih igrač in iger, ki jih je mogoče izposoditi in odnesti domov. Po njenih besedah je izjemno priljubljena med uporabniki, saj je velik del inventarja nenehno izposojen. Igroteka je del pionirske knjižnice in nenehno dopolnjuje svojo zbirko. Kmalu naj bi dobila novo podobo. 
V knjižnici so v zadnjih letih vzpostavili sodelovanje z več organizacijami, izdelali so promocijsko gradivo v angleškem jeziku in vključili invalide v delovni proces. Prav tako so poskrbeli za mobilno prilagoditev knjižnice, nakup računalnikov in tiskalnikov, izboljšavo WI-FI sistema, postavitev usmerjevalnih tabel ter vzpostavitev Igroteke. (Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica)

V načrtu knjižnica semen in prostor za prireditve
V Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica si bodo tudi v prihodnje prizadevali za vzdrževanje in izboljšanje kakovosti knjižničnih storitev. Po napovedih Pepelnakove načrtujejo nakup avtomata za izposojo in nakup paketnika za prevzem gradiva, vzpostavitev knjižnice semen ter pridobitev prostora za prireditve. Prav tako se bodo osredotočili na e-izobraževanja za uporabnike in organizacijo javnih tribun na temo zaznavanja skupnosti glede delovanja knjižnice. (SP)
Priznanje CAF dokazuje, da Knjižnica Slovenska Bistrica dosega višje standarde (Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica)

Galerija slik