december 12, 2021

Stara šola v Šmarju je spet lepotica, a del še ni konec

Stara šola v Šmarju pri Jelšah, ena najbolj markantnih stavb v kraju, je dobila novo fasado. Zdaj urejajo še okolico objekta, zatem bo dobil še novo vsebino.

Nad obnovo fasade objekta tik ob glavni cesti skozi Šmarje je bdel Zavod za varstvo kulturne dediščine. (Foto: Štajerski val)

Pred približno letom dni se je šmarska občina lotila zunanje obnove stare šole v Šmarju pri Jelšah. Projekt je takrat ocenila na slabih 270.000 evrov, delo je dobilo podjetje Mika Dom iz Celja. Objekt ima zdaj novo fasado, pri njeni obnovi pa je nad deli bdel tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine.

S tem pa dela na objektu še niso končana. »Do pomladi bo zaključena zunanja ureditev. Okolica je del celovitega projekta, fasada je obnovljena, trenutno pa podjetje Mika Dom ureja še meteorno in fekalno kanalizacijo, zgrajeni bodo oporni zidovi, urejene prometne in pohodne površine, postavljena bo urbana oprema in izvedena zasaditev,« pravijo na šmarski občini.

Takšna je bila stara šola pred obnovo fasade. (Foto: Štajwrski val)

Zatem bo treba stari šoli dati še vsebine. V načrtu je, da bo v delu objekta svoje dodatne prostore dobil šmarski zdravstveni dom. V pritličju naj bi nastala sodoben fizioterapevtski center ter zdravstveno varstveni center, v prvo nadstropje pa naj bi preselili upravo doma. Prostora bo sicer v stavbi, kjer je bila nekoč šola, zatem pa najrazličnejše, predvsem kulturne in mladinske dejavnost, še tudi za druge vsebine. (AD)

Povezani prispevki:
STARA ŠOLA V ŠMARJU DOBIVA NOVO PODOBO IN VSEBINO