december 16, 2022

Ukrajinke, ki so zatočišče pred vojno našle v Šentjurju

V Ukrajini že od februarja divja vojna. Begunci so varno zatočišče našli tudi v Sloveniji, nekaj deset so jih sprejeli v Šentjurju. Šentjurska ljudska univerza je včeraj pripravila slovensko-ukrajinsko predpraznično druženje »Prazniki nas povezujejo«, z njim so zaključili tudi izobraževanje ene od skupin v okviru programa Začetna integracija priseljencev.

Ukrajinke v Sloveniji spoznavajo našo kulturo, Šentjurčanom pa so predstavile tudi delček svoje. (Foto: Jure Godler)

V Sloveniji ima po podatkih Ministrstva za notranje zadeve začasno prebivališče po Zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb prijavljeno 5874 državljanov Ukrajine. 35 jih je po podatkih šentjurske upravne enote v občini Šentjur. Ljudska univerza Šentjur jih je vključila v projekt Začetna integracija priseljencev, vodja univerze Alenka Testaniere razlaga:

Viktorio in njeno hči je vojna iz Ukrajine pregnala spomladi, mož, policaj, je ostal v domačem Harkovu. Pravi:



Viktoria je z vzhoda Ukrajine, ki je med vojno najbolj na udaru. (Foto: Štajerski val)  

S hčerko in mamo v Šentjurju živi tudi Irina:


Irina s hčerko Mašo in mamo. Dobro se počutijo v Šentjurju, a seveda si vseeno ćimprej želijo nazaj domov. (Foto: Štajerski val)

Viktoria, Irina in ostale Ukrajinke, ki jih je vojna iz domovine pregnala v Šentjur, so na včerajšnjem mednarodnem srečanju, ki ga je pripravila šentjurska ljudska univerza, prikazale del svoje kulture in kulinarike, same pa s spoznale tudi slovenske običaje, ki so jih predstavili Šentjurčani. (AD)

Dogodek v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur je bil praznično obarvan - med drugim so zapeli člani študijskega krožka Luštni, pod vodstvom citrarke Jasmine Levičar. (Foto: Štajerski val)