december 15, 2022

V celjskem parku tudi to zimo tek na smučeh

To zimo bodo v Celju znova na svoj račun prišli ljubitelji teka na smučeh. V celjskem mestnem parku bo namreč znova urejena tekaška proga. Sneg so delavci ZPO Celje začeli pripravljati ta teden.

Snežni topovi v celjskem mestnem parku so zabrneli ta teden, kdaj bo mogoče teči na smučeh, bo odvisno od vremena in temperatur. Takole je bilo lani. (Foto: MOC)

Družba ZPO Celje, ki upravlja s športno infrastrukturo v Celju, je pridobila soglasje območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) za ureditev tekaške proge. Delavci so ta teden že začeli pripravljati sneg, ki ga bodo sprva odlagali na kup, nato pa, ko bo, vreme naklonjeno in bodo to dopuščale temperature, uredili tekaško progo. Trasa bo nekoliko spremenjena v primerjavi z minulo sezono, saj so se na podlagi soglasja morali izogniti koreninskim sestavam nekaterih vrst dreves, bo pa proga nekoliko daljša.

V mestnem parku sneg pripravljajo brez kemikalij. (Foto: MOC)

Med tem pa je na smučišču Celjska koča že prava zimska pravljica, tudi tam so namreč začeli zasneževati, proge pa bodo uredili postopoma. Najprej bodo uredili otroški poligon za sankanje in smučanje ter smučarske tečaje, sledila bo ureditev polovice proge Celjska koča 1. Če bo dovolj snega, bodo progo uredili v celoti. Energetska draginja vpliva na ceno smučarskih vozovnic, te so se v nekaterih smučarskih središčih zvišale. »Pripravili smo analizo stroškov obratovanja smučišča na Celjski koči in naredili primerjavo z drugimi smučarskimi središči. Na podlagi tega smo predlagali, da se cene vozovnic nekoliko zvišajo, o čemer bo odločal nadzorni svet, ki se bo sestal v teh dneh,« je pojasnil direktor ZPO Celje Ivan Pfeifer.