september 11, 2022

V Hiši vin Emino pozivajo vinogradnike k prodaji grozdja

V Hiši vin Emino v Imenem so že konec avgusta začeli s prvimi odkupi grozdja. Zaradi suhega in vročega poletja je trgatev prej kot v minulih letih. Letina bo kakovostna, a količinsko skromnejša, zato k odprodaji grozdja vabijo tudi vinogradnike nepogodbenike. Povprečna odkupna cena grozdja je 65 centov.

Letos bo vina manj, vendar se ob dobrem kletarjenju obeta dober vinski letnik. (Foto: KZ Šmarje)

Količinsko je pod povprečjem, vendar pa dobra kakovost
Letos so se tudi v vinorodnem okolišu Virštanj – Šmarje trgatve začele prej glede na povprečja minulih let. Temu je botrovalo vroče in sušno poletje. V Hiši vin Emino, ki deluje pod okriljem Kmetijske zadruge Šmarje, so že konec avgusta začeli z odkupom grozdja za penine in ranih sort, kot muškat, chardonne in sauvignon, v nadaljevanju meseca bodo sprejemali še grozdje ostalih sort, razlaga vodja prodaje v hiši vin Matija Jagrič.

Po besedah Jagriča bodo trgatve v Obsotelju in na Kozjanskem trajale še tri do štiri tedne, saj sorte grozdja različno dozorevajo, prav tako je zrelost grozdja odvisna od lege vinogradov. Ocenjuje, da je vinska letina po kakovosti dobra, vendar pa je grozdja v vinogradih zaradi ekstremnih vremenski razmer količinsko manj, kot bi si vinogradniki želeli.


V Hiši vin Emino, ki deluje pod okriljem Kmetijske zadruge Šmarje, letos grozdje odkupujejo tudi od vinogradnikov nekooperantov. (Foto: Radio Štajerski val)

Za kilogram grozdja plačajo od 55 do 85 centov
V Hiši vin Emino imajo trenutno sklenjene pogodbe o odkupu grozdja z 43 vinogradniki - pogodbeniki iz Obsotelja in Kozjanskega. K prodaji grozdja in sklenitvi dolgoročnih pogodb pa vabijo tudi ostale vinogradnike, nepogodbenike, ki imajo viške grozdja. „Odkupne cene grozdja se gibljejo od 55 do 85 centov, odvisno od sorte in kakovosti grozdja,“ pravi Jagrič in dodaja, da nov vinski letnik v imenski kleti že nestrpno pričakujejo, saj se zaloge starega vina hitro praznijo.

Od vinogradnikov iz virštanjsko-šmarskega vinorodnega okoliša želijo v Hiši vin Emino letos odkupiti vsaj do okoli tristo ton grozdja. Pričakujejo, da se bo v sode steklo okoli 210 tisoč litrov vina. Ena večjih štajerskih vinarskih hiš si bo tudi z vini novega letnika prizadevala še utrditi svojo prepoznavnost kot ponudnik kakovostnih vin. Slednje dokazujejo z mnogimi osvojenimi priznanji na ocenjevanjih doma in v tujini. (SP)