oktober 27, 2022

V Kozjem dobili medgeneracijski center

V prostorih stare pošte v trgu Kozjega so včeraj slovesno odprli center za vseživljenjsko učenje, medgeneracijsko druženje, ohranjanje zgodovine in promocijo turizma. V centru je svoje prostore dobilo tudi Muzejsko društvo Kozje, ki je na ogled postavilo razstavo starih fotografij Kozje in Kozjani med svetovnima vojnama.

Nov medgeneracijski center bo vplivala natrajnostni razvoj turizma, razvoj okolju prijaznega gospodarstva in večjo kakovost življenja za vse generacije, je prepričana županja Milenca Krajnc.(Foto: Radio Štajerski val)

Center za vseživljenjsko učenje, medgeneracijsko druženje, ohranjanje zgodovine in promocijo turizma, ki ga je občina Kozje uredila v prostorih stare pošte v središču Kozjega, je rezultat projekta "Ohranjanje zgodovine v trgu Kozje". "V pritličju centra je razstavni prostor za razne zgodovinske in umetniške zbirke, kjer bodo umetniki in posamezniki iz območja LAS Obsotelje in Kozjansko lahko predstavili svoje delo, ter prostor za inovativne izobraževalne delavnice, ki bo na voljo vsem generacijam občank in občanov," razlaga županja občine Kozje Milenca Krajnc:

Županja je prepričana, da bo medgeneracijski center vplival na trajnostni razvoj turizma, razvoj okolju prijaznega gospodarstva in večjo kakovost življenja za vse generacije.  


Medgeneracijski center v trgu Kozje bo po napovedih županje Milence Krajnc služil razstavni in izobraževalni dejavnosti. (Foto: radio Štajerski val)

V centru tudi prostor za muzejsko društvo
Odprtja Centra za vseživljenjsko učenje, medgeneracijsko druženje, ohranjanje zgodovine in promocijo turizma se je še posebej razveselilo Muzejsko društvo Kozje, ki v objektu dobilo nov razstavni prostor. V njem so na ogled postavili razstavo Kozje in Kozjani med svetovnima vojnama, na fotografijah Jakoba Štukla in sodobnikov, avtorja Slavka Kremenška. Krivec o razstavi razlaga:

Po navedbah Krivca bodo novi prostori članom društva olajšali predstavljanje in urejevanje zgodovinskega gradiva, ki ga sicer hranijo v Kroflnovem mlinu, kjer pa se srečujejo s prostorsko stisko.


Predsednik Muzejskega društva Kozje Peter Krivec je ob odprtju centra izpostavil, da bodo novi prostori pomembni tudi za ohranjanje zgodovinske zapuščine Kozjega. Foto: Radio Štajerski val)

Letos nov center, prihodnje leto še Mačkova hiša
Z ureditvijo stare pošte v trgu Kozje občina skrbi za ohranjanje kulturne dediščine Kozjega. Potem ko je bilo v minulih letih prenovljenih kar nekaj starih objektov v občinski lasti, bo v prihodnjem letu novo podobo dobila tudi propadajoča Mačkova hiša, razlaga županja Milenca Krajnc.

Trg Kozje s prenovljenimi trškimi stavbami tako pridobiva novo podobo in z novimi vsebinami živahnejši utrip. Celotna ureditev prostorov nekdanje pošte je stala 120 tisoč evrov, od tega je slabih 60 tisoč evrov financiral  Evropski sklad za regionalni razvoj. Nekaj utrinkov z otvoritvene slovesnosti najdete v spodnji foto galeriji. (SP)

 

Galerija slik