junij 4, 2021

V Poljčanah praznik občine in železnice

Občina Poljčane obeležuje 13. občinski praznik in 175 let prihoda prvega vlaka v Poljčane. Na praznični slovesnosti se bodo ob tej priložnosti s priznanji poklonili tudi letošnjim občinskim nagrajencem in najboljšim športnikom občine. Zahvalno listino bo prejela Dragica Orič, priznanje občine pa Dušan Mižetin.

Pogled na Poljčane z vrha Boča. (Foto: Yerpo)

Železnica prinesla gospodarski razvoj
Občina Poljčane bo na popoldanski slavnostni seji obeležila 13. občinski praznik, ki ga sicer praznuje 2. junija. Na ta dan pred 175 leti je v Poljčane pripeljal prvi vlak na progi Dunaj – Trst. Železnica je usodno zaznamovala razvoj kraja in občine Poljčane in bistveno spremenila kakovost življenja ljudi, je ob prazničnem dnevu povedal župan Stanislav Kovačič.


Železnica je omogočila zaposlitve, gospodarski razvoj, možnosti povezovanja in združevanja. Kakovostnega in dobrega življenja si v Poljačnah želijo tudi danes. Zato se občina trudi z naložbami na različnih področjih čimbolje urediti osnovni življenjski prostor njihovih občank in občanov, še pravi Kovačič.


Razglednica železniške postaje v Poljčanah nekoč. (Foto: MojaObcina.si)

Občinski priznanji planinki in gasilcu
Zaradi epidemije koronavirusa bo letošnja slovesnost v telovadnici OŠ Poljčane zaprta za širšo javnost in brez veselega druženja. Osrednja pozornost bo namenjena občinskim nagrajencem, ki se jim bo župan za minulo uspešno delo zahvalil s podelitvijo občinskih priznanj. “Zahvalno listino bo prejela Dragica Orič, za dolgoletno uspešno delo na področju planinstva, priznanje občine pa bo prejel Dušan Mižetin, za uspešno dolgoletno prostovoljno delo na področju gasilstva, “ pravi Kovačič in dodaja, da sta oba v slovenskem merilu prepoznani osebnosti, zato gresta priznanji v prave roke.

Najboljši športnik Nejc Marolt
Ob občinskem prazniku v Poljačanah vsako leto razglasijo tudi najboljše športnike in športnice leta. Zaradi epidemije so bile v zadnjem letu športna tekmovanja okrnjena, pravi Kovačič, zato ni bilo takšnega nabora kandidatov kot v minulih letih. Naziv perspektivnega športnika sicer prejmeta Tine Rupnik, za športne uspehe v orientaciji, in Rene Kodrič, za športne uspehe v šahu. Naziv najboljšega športnika občine bo prejel šahist Nejc Marolt. Najboljša ekipa pa je ekipa starejših dečkov orientacijskega teka OŠ Poljčane. Naziv zaslužnega športnega delavca pa bo na današnji slovesnosti prejel Franc Jug, za dolgoletno delovanje na področju šaha in vodenje šahovskega kluba. (SP)