december 21, 2022

V Rogaški Slatini oživeli rotarijstvo

V Rogaški Slatini so ustanovili Rotary klub Rogaška Slatina. To je 53. Rotary klub v državi, njegova rdeča nit bo dobrodelnost.

Ustanovni člani Rotary kluba Rogaška Slatina. (Foto: Rotary klub Rogaška)

Rotary klub Rogaška Slatina so ustanovili pod botrstvom Rotary kluba Maribor Grad. 23 ustanovnih članov je za prvega predsednika izbralo Ivana Cajzeka, ki je, spomnimo, pred kratkim postal podjetnik leta 2022 v Sloveniji, o čemer smo na Štajerskem valu z njim spregovorili TUKAJ.

Iz novoustanovljenega kluba sporočajo, da na nek način oživljajo rotarijstvo v mestu. Prav v Rogaški Slatini je namreč imel svoje prostore Rotary klub Maribor, prvi slovenski rotary klub, ki je bil ustanovljen leta 1930.

Rotary klub Rogaška Slatina so ustanovili pod botrstvom Rotary kluba Maribor Grad, ki mu predseduje Slatinčan Franci Križan. (Foto: Rotary klub Rogaška)

Nekdanji guverner slovenskega Districta 1912, dr. Otmar Zorn, ki je že 30 let gonilna sila rotarijskega gibanja v Soveniji, je na ustanovnem sestanku Rotary kluba Rogaška Slatina o rotarijskem gibanju dejal: »Delati dobro in pomagati drugim je človeška lastnost, ki je pri članih organizacije Rotary International še posebej izražena. Seveda pa Rotary ne predstavlja samo dobrodelne organizacije. V prvi vrsti smo dobri prijatelji in to prijateljstvo skrbno negujemo. Smo ljudje različnih poklicev in smo vzorec družbe v malem. Kot pripadniki ugledne svetovne organizacije, Rotary International, imamo odprta vrata do vseh 36.000 klubov in več kot 1.400.000 članov po vsem svetu. Označuje nas tudi skrb za mlade, ki lahko preko naše organizacije spoznavajo svet, poklice, se družijo, izobražujejo in hkrati gradijo prijateljstva ob spoštovanju temeljnih rotarijskih načel, kot so spoštovanje različnosti, strpnost, pravičnost, sočutje in ljubezen.«

Sedež Rotary kluba Rogaška Slatina bo, kot so še sporočili, v Grand Hotelu Rogaška, kjer je bilo tudi ustanovno srečanje. (AD)