oktober 5, 2021

V Šmarju gradijo oskrbovana stanovanja

Spomladi leta 2023 bodo lahko oskrbovana stanovanja, ki so jih te dni začeli graditi v Šmarju pri Jelšah, sprejela prve stanovalce. Oskrbovana stanovanja gradijo tudi v Rogaški Slatini.

V Šmarju bodo vendarle zgradili tri bloke, a oskrbovana stanovanja v enem bodo namenjena trgu. (Foto: Občina Šmarje pri Jelšah)

V Šmarju pri Jelšah se je na območju nekdanje Lorgerjeve domačine, za kulturnim domom, začela težko pričakovana gradnja oskrbovanih stanovanj. Gre za stanovanja, namenjena predvsem starejšim, v katerih bodo, če bodo to potrebovali, imeli na voljo tudi oskrbo. Kot smo že poročali, je občina sprva načrtovala tri bloke. A ker bi bilo to predrago, se je odločila za gradnjo dveh, kar bo stalo dobre tri milijone evrov, polovico bo prispeval stanovanjski sklad. Gradnjo tretjega bloka so tako zamaknili. A zdaj bodo dobili tudi tretji blok, gradil ga bo zasebnik. Vodja oddelka za gospodarstvo na šmarski občini Zinka Berk razlaga, da je zemljišče kupilo celjsko podjetje GES, ki je tudi izbrani izvajalec za gradnjo prvih dveh blokov. Ob tem pa bo GES sočasno gradil še tretji blok s stanovanji, namenjenimi trgu:

Pri tem Berkova dodaja, da je zanimanja za oskrbovana stanovanja veliko že zdaj, ko niti še ne sprejemajo vlog. Samo na informativno povpraševanje se je po njenih besedah odzvalo več kot 70 interesentov. Zato pravi:

 

Bloka, ki ju gradita občina in stanovanjski sklad, bosta namreč imela le najemniška stanovanja. Prve stanovalce bosta sprejela spomladi leta 2023. Berkova dodaja, da naj bi bil takrat končan tudi objekt podjetja GES. Ker bo gradnja trajala do 30. aprila 2023, Berkova pričakuje, da bo razpis za najem oskrbovanih stanovanj objavljen konec prihodnjega leta.


V Šmarju pričeli z gradnjo. (Foto: Štajerski val)

Kakšna bodo stanovanja?
V blokih z oskrbovanimi stanovanji bodo najmanjša stanovanja garsonjere s površino 28 kvadratnih metrov. Poleg tega bodo v blokih tudi dobrih 40 kvadratnih metrov velika enosobna stanovanja, nekatera bodo primerna za pare, nekatera bodo samska. Stanovanja bodo ob vselitvi delno opremljena. Sicer pa bo oskrbo, ki jo takšna stanovanja potrebujejo, zagotavljal Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah. Pri tem Zinka Berk razlaga, da bo v vsakem stanovanju tudi rdeči gumb, če bodo stanovalci potrebovali nujno pomoč:

Sicer pa bodo, še dodaja, lahko stanovalci koristili vse storitve, ki jih bo nudil šmarski dom upokojencev.

Ne bodo pa oskrbovanih stanovanj dobili le v Šmarju pri Jelšah, gradijo jih že tudi v Rogaški Slatini, o tem smo poročali TUKAJ. (TMG)


Takšna bodo oskrbovana stanovanja v Rogaški. (Foto: Občina Rogaška Slatina)