julij 22, 2021

V Šmarju nekaj časa brez zastojev, nato se dela za poplavno varnost nadaljujejo

V Šmarju pri Jelšah bodo zastoji na glavni cesti še do konca leta. Izjema sta prihodnja dva tedna. Poteka namreč prestavitev potoka, ki do kraja priteče izpod vzpetine s cerkvijo svete Barbare.

Dela bodo trajala še do konca leta. (Foto: Štajerski val)

Na poti skozi Šmarje pri Jelšah te dni sploh ob urah prometne konice nastajajo zastoji. Promet je namreč oviran na glavni cesti, pri nekdanji občini, saj poteka prestavitev potoka izpod Barbare, s katerim želijo v Šmarju izboljšati poplavno varnost kraja. Obnova kanala potoka, ki vodi pod ploščadjo kulturnega doma namreč ni mogoča, saj je izliv potoka izpod Barbare v Šmarski potok pod Mavrinovim mostom pravokoten na strugo, kar pripomore k poplavam. Potok bodo prestavili tako, da bo večinoma še vedno kanaliziran, na dveh mestih pa bo struga odprta. Potok bo speljan od ploščadi pri kulturnem domu mimo nekdanje občine in vzporedno ob glavni cesti, nato pa se bo izlil v strugo Šmarskega potoka za mostom proti trgovini Jager. Župan Matija Čakš pri tem pravi:

Občina bo prispevala 44 tisočakov. Prestavitev potoka, ki jo izvaja podjetje Nivo Eko iz Celja, bo povsem zaključena do konca leta. Do takrat bodo še zapore ceste, pa tudi dela parkirišč ob nekdanji in sedanji občinski stavbi, zapore so tudi za pešce. Bodo pa poleg prestavitve potoka prestavili tudi nekatere podzemne napeljave kanalizacije, plinovoda, elektrike in optike ter zgradili odsek novega javnega vodovoda in kanalizacije.

Bo pa poletni čas dopustov začasno prekinil dela. Od jutri od 13. ure do ponedeljka, 2. avgusta, do 7. ure bo namreč začasno prekinjena polovična zapora glavne ceste skozi Šmarje pri Jelšah, so sporočili s šmarske občine. Polovična zapora bo ponovno vzpostavljena drugega avgusta ob 7. uri.

Sicer pa prestavitev potoka izpod Barbare ni edina naložba, ki bo v bližnji prihodnosti ovirala promet skozi Šmarje pri Jelšah. Že v začetku meseca naj bi se začela gradnja novega križišča pri trgovini Kašča, a so se dela nekoliko zamaknila. Občina trenutno še gradi navezovalno cesto Dobrava, ki je pogoj za začetek gradnje križišča. Zanj je odgovorna državna direkcija za infrastrukturo. (TMG)

Galerija slik