marec 2, 2021

V Vitanju načrtujejo nov vrtec

Vitanjski vrtec pesti prostorska stiska. Zato občina načrtuje izgradnjo novega vrtca pri osnovni šoli.

Nov vrtec bo omogočil varstvo otrok iz vseh oddelkov na enem mestu. (Foto: Občina Vitanje)

V Vitanju si že dolgo želijo novega vrtca. Kot pravi župan Slavko Vetrih, vrtec novo stavbo tudi potrebuje. Pred leti so sicer sanirali trenutno stavbo vrtca, kjer so trije oddelki. Za dva oddelka pa tam ni prostora, zato eden gostuje v najetih prostorih, ki so v lasti župnije, eden pa je v stavbi osnovne šole. Kot pojasnjuje Vetrih, se zato trudijo urediti nove prostore vrtca ...

Minuli teden so se občinski svetniki seznanili s projektom. Objekt naj bi bil v treh nadstropjih, ob njem je, kot pravi župan, dovolj prostora za otroško igrišče. Že pred pripravo idejne zasnove so v občini opravili analizo predvidenega desetletnega stanja. Zato verjamejo, da bo vrtec s šestimi oddelki zadostoval potrebam. Ne računajo namreč na velik porast priseljevanja. Bodo pa obdržali tudi trenutne prostore, kjer so trenutno 3 oddelki. V njih bi lahko, če bo potreba, zagotovili jaslično varstvo, ki ga zdaj v Vitanju ni.

Izgradnja novega vrtca je sicer ocenjena na dober 1.800.000 evrov. Vetrih upa, da bodo uspešni na državnem razpisu, kjer bi lahko pridobili okoli 900.000 evrov. Vetrih ob tem pravi, da je še prezgodaj napovedovati, kdaj bo nov vrtec zgrajen. Če bodo na razpisu za državno sofinanciranje uspeli že v prvem poskusu, bi se gradnja lahko začela v prihodnjem letu. Naložbo bodo pokrivali v tudi v proračunih treh let, občina bi najela kredit. (TMG)