februar 11, 2023

Velika sinica najpogostejša ptica v Kozjanskem parku

Januarja so v Kozjanskem parku poleg zimskega popisa ptic sodelovali še v eni izmed akcij Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, v akciji Ptice okoli nas. Spoznavali in preštevali so ptice v naseljih, pridružili so se jim tudi v vrtu Zmajček Kozje.  

Velika sinica ima Ima črno teme in bela lica. Trebuh je rumen s črno progo na sredini. Hrbet je zelenkast, peruti in rep pa bledo modre barve. Pogosto jo lahko vidimo na krmilnici. (Foto: Karmen Jazbinšek)

Našteli 28 vrst ptic
Letos je akcija Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DPPS), Ptice okoli nas, potekala od 23. do 29. januarja. Zaposleni v Kozjanskem parku so se na teren odpravili v četrtek, 26. januarja. Ptice so opazovali v osmih travniških sadovnjakih v zavarovanem območju, kjer imajo nameščene gnezdilnice in redno spremljajo stanje ptic. V Kozjanskem parku so namreč travniški sadovnjaki zelo pomemben življenjski prostor za ptice. „Na teh osmih lokacijah znotraj parka smo pol ure opazovali ptice in si sproti zapisovali katere vrste in koliko smo jih videli. Letos smo to opravili prvič in opazili, da je najštevilčnejša vrsta na našem območju velika sinica. Ptica, ki jo poznamo vsi in jo lahko vidimo povsod po Sloveniji. Ostale pogoste vrste, ki smo jih opazili, so bile še domači vrabec, siva vrana, lišček, zelenec, krokar, plavček in brglez. Skupno smo našteli 28 vrst ptic,“ razlaga vodja projekta v Kozjanskem parku Karmen Jazbinšek.

Velika sinica v sadovnjaku. (Foto: Ema Jevšnik)

Otroci med spoznavanjem ptic navdušeni
Z akcijo Ptice okoli nas želijo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije pridobiti podatke o vrstah in številu ptic, ki se najpogosteje pojavljajo v naseljih in čez čas ugotoviti ali njihovo število narašča ali upada. Pri tem pa tako odrasli kot otroci bolje spoznajo ptice, ki jih spremljajo v naravi. K sodelovanju so še posebej vabljeni vrtci in šole, zato so v Kozjanskem parku obiskali Vrtec Zmajček Kozje ter tako v okviru akcije skupaj spoznavali ptice, razlaga Jazbinškova.

Obisk, ki so ga opravili v okviru akcije Ptice okoli nas, je nadobudnim malim ljubiteljem narave zelo veliko pomenil. Upravljavec zavarovanega območja Kozjanski park s takšnimi akcijami vzpodbuja pozitiven odnos otrok do narave in jim omogoča pristen stik z naravo, zaključuje Jazbinškova. (SP)
Otroci v vrtcu Zmajček Kozje so bili nad spoznavanjem ptic navdušeni. Pogledali so si njihove značilnosti, poslušali kako se oglašajo in jih skozi veliko okno vrtca opazovali. Poskusili so tudi kako to počnejo pravi ornitologi in si te pernate živali pogledali od bližje, skozi daljnogled.(foto: Karmen Jazbinšek).
Otroci so ptice spoznavali tudi s pomočjo sestavljank z motivi različnih ptic – plavčka, liščka in dleska. (Foto: Karmen Jazbinšek)

Galerija slik