marec 5, 2023

Velikonočnica že naznanja pomlad

Na Boletini pri Ponikvi v Občini Šentjur je znova zacvetela Velikonočnica, latinsko imenovana Pulsatilla grandis. Gre za izjemno redko in občutljivo rastlino, ki pa je že od nekdaj eden prvih glasnikov prihajajoče pomladi. 

Na Boletini pri Ponikvi je zacvetela velikonočnica (Foto: TOD Ponikva)

Velikonočnice uvrščamo v rastlinsko družino zlatičnic in rod kosmatincev. Zaradi svoje značilne vijolične barve in časa cvetenja so ime povezali s prihajajočimi velikonočnimi prazniki. Na Boletini za rastišče skrbi Turisitčno-olepševalno društvo Ponikva. Predsednik Zlatko Zevnik razlaga:

Velikonočnica je sicer začela cveteti že pred dnevi, a le posamezni drobnejši primerki. Trenutno je rastlina v polnem razcvetu, odgovornost krajanov in obiskovalcev pa je, da bo lahko cvetela tudi v prihodnje, pravi Zevnik. Zato je potrebno biti odgovoren tudi pri ogledu:

Zlatko Zevnik priporoča, da si velikonočnico ogledate ob lepem vremenu, vedno pa ozirujoč se na red in splošno kulturo do naravnih danosti. Predstavniki društva bodo v času cvetenja na rastišču tudi dežurali in bili obiskovalcem na voljo za pojasnila o velikonočnici. 

Še eno rastišče velikonočnice v naših krajih je tudi na Boču. A tam razmere za rast še niso primerne, saj travišče delno še vedno prekriva sneg. (ViP)