april 28, 2023

Občina Rogatec za učinkovitejšo pomoč ob naravnih in drugih nesrečah

Občina Rogatec je partnerka pri projektu «Nadgradnja sodelovanja in partnerstva nujnih služb Krapinsko-zagorske županije in Savinjske regije« z akronimom »CRO-SI-SAFE«. 

Občina Rogatec je v okviru projekta že kupila terensko vozilo za hitre intervencije v primeru večjih nesreč. (Foto: Občina Rogatec)

Partnerji z obeh strani meje
Projekt »CRO-SI-SAFE« je mednarodni projekt, njegov cilj je izboljšati čezmejno partnerstvo reševalnih služb in povečati raven znanja in kompetenc reševalnih služb ob naravnih in drugih nesrečah.

Projektni partnerji so:
· ZAGORSKA RAZVOJNA AGENCIJA
· KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA
· RAZVOJNA AGENCIJA SOTLA
· OBČINA ROGATEC

Izobraževanja, nakup opreme, VR aplikacija
Partnerji so izvedli že vrsto načrtovanih aktivnosti. Občina Rogatec je aktivno sodelovala pri izvedbi demonstracijskih vaj, izobraževanj, usposabljanj in študijskih potovanj, ki so bili namenjeni reševalnim službam na obmejnem območju. V sklopu projekta je Občina Rogatec kupila opremo za hitre intervencije (terensko vozilo Ford ranger) ter opremo za reševanje (delovna platforma, višine 16 m, vgrajena na tovorno vozilo). Izdelala je VR aplikacijo - edukativne igre o nesrečah (požar, poplava, potres), z namenom boljše priprave na odziv med nesrečo in po njej. Aplikacija je v treh jezikih, slovenskem, hrvaškem in angleškem. Aplikacijo na VR očalih bo možno poizkusiti v tako imenovani doživljajski sobi, ki bo vzpostavljena v trgu Rogatca.

Z VR očali bodo obiskovalci doživljajske sobe doživeli naravno nesrečo, na primer požar ali potres. To bo služilo tudi kot poduk, kako se pravilno odzvati ob tovrstnih primerih. (Foto: Občina Rogatec)

Sofinanciranje Evropskega sklada za regionalni razvoj
Projekt je odobren za sofinanciranje preko javnega razpisa za predložitev projektov v okviru Programa sodelovanja Interreg V–A Slovenija – Hrvaška, Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Predvideno sofinanciranje aktivnosti iz Evropskega sklada za regionalni razvoj je v višini 85 % celotnega projekta. Projekt je v teku od junija 2022, predviden zaključek je maja 2023.

Skupna vrednost izvedbe vseh načrtovanih aktivnosti Občine Rogatec znaša 246.119,50 EUR, načrtovano sofinanciranje znaša 209.201,58 EUR.

Občina Rogatec je nabavila tudi delovno platforma, ki je vgrajena na tovorno vozilo, ki je tudi pomembna oprema za reševanje. (Foto: Občina Rogatec)

V teku je še kar nekaj aktivnosti, ki bodo izvedene do konca meseca maja 2023, ko je predviden zaključek projekta.

Naročena objava