december 10, 2021

Zakaj je v Celju daljinsko ogrevanje najcenejše v državi?

Naraščajoče cene energije in energentov dražijo tudi položnice za ogrevanje v gospodinjstvih, ki se ogrevajo iz distribucijskih sistemov toplote. V Celju, kjer daljinsko ogrevanje zagotavlja Toplarna Celje, so cene ogrevanja na ravni države najnižje. Preverili smo, zakaj.

Toplarna Celje zagotavlja ogrevanje za okoli 17 tisoč Celjanov in Celjank. (Foto: TC Sebastjan Žvipelj)

V Celju se preko sistema daljinskega ogrevanja, ki ga zagotavlja Toplarna Celje, ogreva okoli 17.000 ljudi, približno 6600 je stanovanjskih odjemalcev, okoli 400 pa poslovnih, kamor sodijo tudi šole, vrtci in podjetja. Cene daljinskega ogrevanja so v Celju najnižje v vsej državi. Helena Kojnik, predstavnica za odnose z javnostmi v Toplarni Celje, razlaga, kako to uspejo zagotavljati:

In kakšen je postopek pridobivanja toplote v Toplarni Celje?

Cena zemeljskega plina je v zadnjih mesecih, kot je znano, močno narasla, vendar pa v strukturi virov za pridobivanje toplote v celjski toplarni predstavlja najmanjši delež. A cena ogrevanja se je s 1. decembrom tudi v Celju malenkost zvišala. Razlaga:

Toplarna Celje bo v naslednjih letih deležna nadgradnje. Mestna občina Celje je v proračunu za prihodnje leto zagotovila denar za okoli 3 milijone evrov vredno posodobitev. Kaj bo prinesla?

(NS)