april 19, 2024

Zeleni festival Rogatec: Naravne dobrote in trajnostni užitki

Na jutrišnjo soboto se v Muzeju na prostem Rogatec odpirajo vrata 7. Zelenega festivala, dogodka, ki privablja ljubitelje narave, ekološke pridelave ter trajnostnega načina življenja. Festival ni zgolj sejem semen, sadik in zelišč, temveč priložnost za poglobitev znanja, izmenjavo izkušenj in raziskovanje trajnostnih praks.

Na tokratnem festivalu se bo na stojnicah predstavljalo 20 lokalnih ponudnikov. (Foto: Muzej na prostem Rogatec)

Raznolika ponudba lokalnih pridelovalcev
V Muzeju na prostem Rogatec se bodo jutri zvrstile stojnice, obložene z ekološko pridelanimi semeni, sadikami ter izdelki iz zelišč, ki jih bodo predstavljali številni lokalni ponudniki. Festival pa ni le priložnost za nakupovanje, temveč tudi za spoznavanje raznovrstnih pristopov k trajnostni pridelavi. Program bodo namreč obogatili s predavanji in delavnicami, napoveduje vodja projekta Nives Brezovnik iz Zavoda za turizem, kulturo in razvoj Rogatec, ki je o namenu festivala izpostavila:

Izobraževanje in delavnice za trajnostno življenje
Brezovnikova poudarja raznolikost programskih vsebin festivala, ki zdaj segajo preko prodaje produktov. Skozi predavanja in delavnice, ki jih organizirajo v sodelovanju s partnrskimi organizacijami in strokovnjaki, bodo obiskovalci imeli priložnost izvedeti več o lokalni samooskrbi ter se med drugim naučili tudi izdelave naravne kozmetike, ki je prijazna do kože, razlaga Brezovnikova:



Prikaz obdelave muzejskega zeliščnega vrta. (Foto: Muzej na prostem Rogatec)

S cestnim vlakcem na odkrivanje okolice
Festival ni le priložnost za nakupovanje in izobraževanje, temveč tudi za okušanje lokalnih dobrot. Viničarska hiša muzeja bo gostila domače dobrote, medtem ko bodo obiskovalci imeli priložnost s cestnim vlakcem raziskati bližnje znamenitosti, kot je Konjušnica Strmol ali Žahenberška dolina, napoveduje Nives Brezovnik:

Za družine bo festival prava poslastica, saj bodo lahko otroci uživali v številnih aktivnostih in doživetjih, so prepričani organizatorji. Posebna pozornost je namenjena temu, da se otroci na zabaven način naučijo o pomenu narave in trajnostnega načina življenja.

Cestni vlakec Rogatčan bo obiskovalce popeljal na raziskovanje krajev pod Donačko Goro. (Foto: Muzej na prostem Rogatec)

Muzej na prostem Rogatec bo v soboto od 10. do 17. ure odprl svoja vrata za vse ljubitelje narave, trajnostnega življenjskega sloga in lokalne kulture. Ne glede na vreme, bo festival ponudil priložnost za srečanje, povezovanje in uživanje v čarih pomladi. Podrobnejši program festivala si oglejte TUKAJ. (SP)

 

Galerija slik